Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Grega z AGW nezaplatil trest, dostal dva roky

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Špeciálny súd dnes premenil dvojmiliónový (66 388 €) peňažný trest bývalému šéfovi skrachovanej nebankovej spoločnosti AGW Matúšovi Gregovi na dva roky väzenia. Rozsudok ešte nie je právoplatný, ak sa Grega odvolá, rozhodovať bude Najvyšší súd.

Gregu za podvod odsúdili na základe dohody o vine a treste na 8,5 roka a zaplatenie dvoch miliónov korún (66 388 €). Súd teraz zamietol jeho žiadosť o odloženie trestu, pretože peniaze načas nezaplatil. Grega svoju žiadosť odôvodnil tým, že vo väzení nemá možnosť zohnať požadovanú sumu.

V júni tohto roku po doručení výzvy na zaplatenie požiadal Grega o jej zrušenie pre rovnaké dôvody. "Keby som bol na slobode, nebol by problém tie peniaze zohnať," povedal dnes Grega. Chcel si ich požičať. Na otázku, prečo nemyslel na peňažný trest v čase uzatvárania dohody, odpovedal, že netušil, že dohoda bude prijatá a že na výkon trestu nastúpi ihneď. Sudca mu však pripomenul, že na pojednávanie prišiel aj s vecami do väzenia. Grega dnes niekoľkokrát zopakoval, že svoj peňažný trest chce zaplatiť. Ako ďalšiu z možností získania peňazí spomenul aj výhru v lote.

Šéfa nebankovej spoločnosti Špeciálny súd odsúdil v apríli tohto roku. Grega sa vtedy k verdiktu nevyjadril. Špeciálny prokurátor k trestu povedal len toľko, že je ťažko definovať, či je tento trest primeraný. Poškodení klienti nebankovej spoločnosti AGW si môžu uplatniť svoje nároky v občiansko-súdnom konaní. Podľa prokurátora Grega tvrdí, že v súčasnosti nemá prostriedky na ich vyplatenie.

Konateľ nebankovej spoločnosti AGW Matúš Grega uzatvoril od júla 2000 do februára 2002 takmer 35 000 zmlúv o tichom spoločenstve a zmlúv o pôžičke. Podľa vyšetrovateľa poškodil 26 742 klientov, ktorým spôsobil škodu takmer 2,5 mld. Sk (82 984 797 €). Okrem podvodu spojeného s pôsobením spoločnosti AGW sa dopustil aj podvodu, keď koncom deväťdesiatych rokov vyhotovil kúpnu zmluvu o prevode vlastníctva jednej garáže v Košiciach, a to bez vedomia a súhlasu predávajúceho aj kupujúceho. Majiteľovi garáže týmto konaním spôsobil škodu 70 000 korún (2 324 €).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu