Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Riaditeľ ZOO po škandále s tučniakom odchádza

Ilustračné foto
Ilustračné foto

KOŠICE - Riaditeľ košickej zoo Štefan Kollár sa vzdal funkcie po tom, čo v zoo za nejasných okolností nedávno zahynul ďalší z kŕdľa tučniakov. Primátor Košíc František Knapík jeho rezignáciu prijal, presný termín odchodu z funkcie zatiaľ nie je známy.

Zoo minulý týždeň tvrdila, že tučniaka ukameňovali tínedžeri. Tvrdenia však spochybnili viaceré médiá, záznam priemyselnej kamery útok údajne nepotvrdil. Prípad vyšetruje polícia. "Ja som dal demisiu, kedy aj nastane, to nie je otázka na mňa," povedal dnes Kollár.

Na ďalšie otázky odmietol odpovedať. "O termíne ukončenia pôsobenia pána Kollára vo funkcii riaditeľa budeme spolu rokovať," uviedol primátor Knapík. Kedy by k rokovaniu mohlo dôjsť, nie ja zatiaľ zrejmé. Neisté tak ostáva, či Kollár vo funkcii skončí ku koncu tohto mesiaca alebo ku koncu júna. Knapík navrhol Kollára odvolať už vlani, návrh však mestské zastupiteľstvo neschválilo.

Košická zoo doviezla 12 tučniakov v roku 2008, získala ich ako dar z Dánska a Česka. Kŕdeľ, ktorý je jediným v krajine, sa okamžite stal jednou z najväčších atrakcií zooparku. Z pôvodného kŕdľa však už prežili iba tri zvieratá, na smrti deviatich kusov sa podpísali chyby personálu, nedostatočné zabezpečenie výbehu a infekcie.

Košickej zoo sa v týchto dňoch podarilo kŕdeľ rozšíriť, dva tučniaky získala z Plzne. Spolu je tak v záhrade v súčasnosti päť zvierat, štyri samičky a jeden samec.

Riaditeľ pražskej zoo Miroslav Bobek nedávno uviedol, že pre údajne zlé zaobchádzanie s tučniakmi si vyžiada zvieratá z Košíc späť, ak zvyšné žijúce tučniaky pochádzajú z Česka. Podľa denníka Nový čas však medzitým názor zmenil. "Vzhľadom na to, že do Košíc pribudli nové mladé vtáky z inej zoo, tak by bolo ,nešetrné‘ pražské odobrať," citoval denník riaditeľa.

Prípad údajného ukameňovania jedného z tučniakov vyšetruje aj polícia. Tej sa zatiaľ nepodarilo identifikovať skupinu mladých ľudí, ktorých pri výbehu zachytili priemyselné kamery. Polícia tiež zatiaľ nespresnila, či zábery kamery dokazujú útok tínedžerov kameňmi. Známe tiež zatiaľ nie sú výsledky pitvy zvieraťa.

Po privezení tučniakov košickej zoo výraznejšie stúpla návštevnosť. V areáli majú približne 70 centimetrov vysoké zvieratá bazén s hĺbkou 1,5 metra s jednou presklenou stenou, celý výbeh má takmer tri hektáre.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu