Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Hedvigin psychiater tvrdí, že neklamala, obvinil Kaliňáka

Hedviga Žáková
Hedviga Žáková (Zdroj: ČTK)

BRATISLAVA - Hedviga Žáková si nevymyslela, že ju pred štyrmi rokmi prepadli a zranili neznámi útočníci. V otvorenom liste ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi (Smer-SD) to tvrdí jej psychiater Jozef Hašto. Z klamstva naopak obvinil ministra.

Ministerstvo vnútra kritiku odmietlo. Bývalá študentka maďarskej národnosti v súčasnosti čelí obvineniu, že si napadnutie v Nitre vymyslela.

Študentka koncom augusta 2006 tvrdila, že ju napadli nakrátko ostrihaní muži, keď ju počuli hovoriť po maďarsky. Informácie o útoku prišli krátko po tom, čo sa k moci dostala súčasná vláda, vrátane národne orientovanej SNS. Incident tak vyostril komplikované slovensko-maďarské vzťahy. Polícia však asi po mesiaci vyšetrovania prípad uzavrela s tým, že si prepadnutie vymyslela.

"Hedviga Malinová je dôveryhodná osoba a hovorí pravdu," uviedol dnes v liste Hašto, ktorý je prednostom psychiatrickej kliniky v trenčianskej fakultnej nemocnici. Psychiater mal so Žákovou, ktorá sa pred sobášom volala Malinová, údajne takmer 50 terapeutických hodín a vychádzal aj z ďalších lekárskych záznamov. Pacientke vraj pomáhal prekonať následky útoku, ale aj nátlaku počas policajného vyšetrovania.

Podľa Hašta klamal minister vnútra, keď tvrdil, že podľa dôkazov pri vyšetrovaní a záverov znalcov si prepadnutie vymyslela. "V jej prípade klamete alebo z nejakých záhadných dôvodov jednoducho nehovoríte pravdu," napísal. Ministra vnútra nepriamo vyzval, aby sa ospravedlnil.

Ministerstvo vnútra Haštovu kritiku odmietlo, podľa neho je totiž prípad dávno uzavretý. "K právoplatnému záveru, že skutok sa nestal tak, ako ho Hedviga Žáková - Malinová opísala v trestnom oznámení, dospela polícia i prokuratúra už v roku 2006," reagoval komunikačný odbor ministerstva. Za klamára označil Hašta. Podľa Malinovej bývalého právnika a poslanca parlamentu Gábora Gála však polícia uzavrela prípad príliš skoro a nevyšetrila, kto Malinovej spôsobil údajné zranenia. Preto ešte v roku 2006 podal sťažnosť proti zastaveniu vyšetrovania. Prokuratúra však sťažnosť zamietla. Potvrdila tak závery polície, podľa ktorej je možné, že si študentka mohla zranenia spôsobiť sama.

Ministerstvo tiež dnes argumentovalo, že kým údajní útočníci úspešne prešli detektorom lži, Malinová test na ňom odmietla. Generálna prokuratúra v súčasnosti prešetruje, či je dostatok dôkazov na to, aby Malinová bola pre krivú výpoveď súdená. Podľa Hašta však už od začiatku vyšetrovania mala Malinová pocit, že nie je obeť, ale páchateľka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu