Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Lekársky posudok Hedvigy Malinovej majú doplniť

Hedviga Malinová
Hedviga Malinová

BRATISLAVA - Generálna prokuratúra požiadala o doplnenie najnovšieho lekárskeho posudku Hedvigy Malinovej.

Napísal to portál Aktuálne.sk s odvolaním sa na námestníka generálnej prokuratúry Ctibora Košťála. Podľa posudku, ktorý vypracoval dekan bratislavskej lekárskej fakulty Peter Labaš, mladá žena nebola v auguste 2006 v Nitre zbitá, ale sa sama pohrýzla do pery. Dokument však spochybnil Malinovej advokát, niektoré médiá i občianski aktivisti.

Dôvod, prečo prokuratúra žiada posudok dopracovať a čo je potrebné do neho doplniť, Aktuálne.sk nespresnilo. Malinovej advokát Roman Kvasnica však podľa portálu namietal, že časť lekárov uvedených na posudku nezložila sľub znalca.

Údajný útok na Malinovú v Nitre v auguste roku 2006 výrazne poznačil vzťahy medzi Slovenskom a Maďarskom. Študentka tvrdila, že ju napadli dvaja nakrátko ostrihaní muži po tom, čo ju počuli hovoriť po maďarsky. Polícia naopak neskôr vyšla s verziou, že si útok vymyslela a vzniesla voči nej obvinenie.

Lekársky posudok čelil kritike. Dištancovala sa od neho aj časť lekárov, ktorých mená boli na dokumente uvedené a podľa pôvodných informácií sa na jeho vypracovaní podieľali. Tento týždeň začali aktivisti na čele s Ondrejom Dostálom a filozofom Egonom Gálom zbierať podpisy pod petíciu, v ktorej žiadajú generálnu prokuratúru, aby posudok preverila.

Labaš sa pre Aktuálne.sk odmietol k postoju generálnej prokuratúry vyjadriť. "To je záležitosť medzi mnou a prokuratúrou," tvrdil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu