Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Žiadajú preveriť posudok o útoku na Malinovú

Hedviga Malinová
Hedviga Malinová (Zdroj: ČTK)

BRATISLAVA - Petíciu na preskúmanie znaleckého posudku, týkajúceho sa napadnutia Hedvigy Malinovej dnes na Generálnu prokuratúru SR podali občianski aktivisti Egon Gál, Martin Mojžiš, Peter Zajac a Ondrej Dostál.

Od 3. novembra začali petičnú akciu, ktorou sa obracajú na Generálnu prokuratúru SR so žiadosťou, aby preskúmala znalecký posudok dekana Lekárskej fakulty Univerzity Komenského Bratislava Petra Labaša a preverila všetky podozrenia, týkajúce sa porušení zákona, nedostatkov a pochybení pri príprave tohto posudku.

Prokuratúra by mala zároveň preveriť, akým spôsobom sa na príprave posudku podieľali osoby, ktoré sú uvedené v posudku ako spolupracovníci. Petícia žiada, aby v prípade, že sa potvrdia podozrenia o pochybeniach pri príprave posudku, nebrala prokuratúra jeho obsah do úvahy. Generálna prokuratúra posudok, ktorý sa prikláňa k verzii polície, že sa Hedviga Malinová zranila sama, vrátila dekanovi lekárskej fakulty Petrovi Labašovi na dopracovanie.

Posudok predtým spochybnili aj niekoľkí lekári, ktorí boli pod ním podpísaní. Hedvigu Malinovú údajne napadli 25. augusta 2006 dvaja neznámi muži. Na blúzku jej napísali Maďari za Dunaj. V septembri 2006 vyšetrovateľ zastavil trestné stíhanie vo veci útoku na študentku maďarskej národnosti. Následne Hedviga Malinová predstúpila pred médiá.

Obvinila policajtov, že na ňu tlačili, aby sa priznala, že klamala. Nitriansky vyšetrovateľ 30. novembra 2006 začal trestné stíhanie vo veci prečinu krivej výpovede a krivej prísahy a v máji 2007 obvinili z tohto trestného činu Hedvigu Malinovú. V septembri 2007 Generálna prokuratúra informovala, že na tento prípad zriadila vyšetrovací tím. Generálny prokurátor Dobroslav Trnka vtedy vyhlásil, že "pochybila polícia aj prokurátor, ale napravíme to.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu