Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Ceny plynu sa v roku 2005 zvyšovali na základe zlých údajov

Slovenský plynárenský priemysel
Slovenský plynárenský priemysel (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ceny plynu pre domácnosti sa na jeseň 2005 zvýšili na základe nesprávnych informácií Slovenského plynárenského priemyslu (SPP). Tvrdí to Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO), ktorý tento týždeň v stredu po opätovnom preskúmaní zamietol návrh plynární spred zhruba piatich rokov.

Zatiaľ nie je jasné, či SPP bude musieť už zaplatené peniaze odberateľom vrátiť. Plynárne trvajú na tom, že ich návrh na úpravu cien bol opodstatnený. ÚRSO znovu posúdil zvyšovanie cien plynu po tom, ako mu to koncom minulého roka nariadil bratislavský Krajský súd. Ten navyše zrušil pôvodné rozhodnutie regulačného úradu. Hovorca ÚRSO Miroslav Lupták dnes pripustil, že SPP bude možno musieť peniaze vrátiť.

"SPP dostávalo viac peňazí ako malo. To sa bude musieť teraz uviesť na správnu mieru," povedal. Ďalší postup nevedel spresniť. SPP sa môže proti rozhodnutiu odvolať na Radu pre reguláciu. Plynárne požadovali zdraženie plynu pre nárast nákupnej ceny suroviny, ktorá kopírovala ceny ropy na medzinárodných trhoch. ÚRSO im v auguste 2005 vyhovel a vyššie ceny na základe tohto rozhodnutia platili Slováci od októbra do konca decembra 2005.

"Zmena cien pre domácnosti v roku 2005 bola v danom čase nevyhnutná kvôli dramatickému nárastu trhových faktorov priamo ovplyvňujúcich oprávnené náklady na nákup zemného plynu," uviedol hovorca SPP Ondrej Šebesta. O ďalších krokoch spoločnosť rozhodne neskôr. Náhradu škody za zvyšovanie cien plynu sa snaží už dlhšie vysúdiť spoločnosť Slov-energia Consulting, ktorá ešte začiatkom minulého roka podala na Okresný súd Bratislava II dve žaloby. Od štátu alebo SPP chce späť takmer 65 miliónov eur pre zhruba 40.000 odberateľov.

"Neexistuje zhoda, či by mal odškodniť odberateľov štát alebo firmy, preto sme z opatrnosti zažalovali obidvoch," povedal právny zástupca spoločnosti Slov-energia Marek Benedik. ÚRSO mal podľa spoločnosti Slov-energia v roku 2004 až 2006 pochybiť, keďže nezverejnil oznámenia o cenových výmeroch v Zbierke zákonov.

Kým regulátor argumentoval, že stačilo, aby informáciu o cenách zverejnil v úradnom vestníku, Slov-energia tvrdila, že regulácia nebola právne účinná. Odberatelia plynu môžu podľa Slov-energie získať naspäť možno až 100 percent sumy, ktorú údajne zaplatili navyše v rokoch 2004 až 2006. Zatiaľ je termín pojednávania v spore s SPP určený na 16. júna.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu