Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Testy gramotnosti dnes píše 4 000 deviatakov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Reprezentatívny výber štyroch tisícok deviatakov zo 109 základných škôl na Slovensku dnes píše národné testy matematickej a čitateľskej gramotnosti.

Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania (NÚCEM) si neoveruje primárne poznatky a vedomosti žiakov, ale sleduje úroveň ich kľúčových kompetencií, a to čitateľskej a matematickej gramotnosti. "Národné testovanie sme zaviedli z dôvodu slabých výsledkov našich žiakov v medzinárodnom testovaní PISA 2003 a 2006," uviedla riaditeľka NÚCEM Romana Kanovská.

Dodala, že pri tvorbe a zostavovaní testov sa ústav inšpiruje základným testovacím rámcom štúdie PISA. Štúdia OECD PISA v roku 2006 poukázala na zníženie úrovne čitateľskej a matematickej gramotnosti našich žiakov oproti výsledkom v roku 2003. Naši žiaci sa umiestnili pod priemerom krajín OECD, pripomína Kanovská.

Reforma školstva podľa nej naštartovala procesy, ktoré majú viesť k zvýšeniu úrovne nášho školstva a zavedenie národného testovania čitateľskej a matematickej gramotnosti by malo k tomuto cieľu prispieť. Úlohy v národnom testovaní sú podobné ako pri testovaní PISA. Viažu sa na podnet alebo kontext vychádzajúci z praxe či každodenných situácií.

"Toto testovanie je súčasťou obsahovej reformy vzdelávania, poskytuje spätnú väzbu školám, žiakom, tvorcom reformy a zároveň prináša nové inšpirácie a metódy do vyučovania na našich základných školách," konštatuje Kanovská. V úlohách na čitateľskú gramotnosť NÚCEM sleduje, ako sú žiaci schopní vyhľadať a nájsť informáciu v texte, ako sú schopní texty interpretovať a ako sú schopní o nich uvažovať alebo ich hodnotiť.

Testovanie matematickej gramotnosti zasa podľa Kanovskej ukáže, ako a či sú žiaci schopní matematizovať zadanú problémovú situáciu, či majú žiaci primerane rozvinuté matematické zručnosti, či vedia poznatky aplikovať a či poznatkom rozumejú tak, aby ich vedeli správne použiť pri riešení rôznych bežných životných situácií. V tomto školskom roku sa uskutočňuje národné testovanie po tretí raz, školáci píšu testy od školského roku 2007/2008. Výsledky dnešného testovania budú známe v septembri.

"Budeme ich zverejňovať v podobe priebežných správ a záverečnej výskumnej správy. Po zverejnení výsledkov pripravíme sériu odborných vzdelávacích seminárov pre učiteľov a riaditeľov škôl," povedala Kanovská.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu