Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Deviataci si overia vedomosti v celoštátnom testovaní

ilustračné foto
ilustračné foto

BRATISLAVA - Deviataci si dnes overia vedomosti z matematiky či slovenčiny v celoštátnom testovaní, do ktoré sa zapojilo vyše 1400 základných škôl.

Povinné testovanie odštartujú úlohy z matematiky, nasledovať budú testy zo slovenského jazyka. Školáci maďarskej a ukrajinskej národnosti absolvujú aj písomné skúšky z materinského jazyka. Únik zadaní by sa podľa ministerstva školstva nemal zopakovať, zabrániť mu majú nové bezpečnostné prvky na tlačivách.

Celoštátne testovanie žiakov deviatych ročníkov pod názvom Monitor zaviedol niekdajší minister školstva Martin Fronc (KDH). Výsledky z jednotných písomných skúšok mali nahradiť prijímacie pohovory na stredné školy, čo sa však dodnes úplne nepodarilo. Mnohé gymnázia a stredné školy v snahe zaplniť triedy navyše zmiernili kritériá a prijímajú aj záujemcov s horšími výsledkami. Testovania tak podľa mnohých učiteľov zbytočne stresuje deviatakov a narúša priebeh vyučovania v ostatných ročníkoch.

Vyše 48.000 deviatakov absolvuje predpoludním hodinovým test z matematiky, po prestávke bude nasledovať 50-minútový test zo slovenčiny. Pre necelé tri tisícky školákov s vyučovacím jazykom maďarským a 39 deviatakov s vyučovacím jazykom ukrajinským sú pripravené aj testy z ich materinského jazyka. Žiaci, ktorí sa skúšok nezúčastnia, tak musia urobiť v náhradnom termíne 30. marca. Výsledky by mali školy dostať v polovici apríla.

Štátne testovanie v minulosti sprevádzali viaceré úniky zadaní, školy namietali tiež rozdielnu náročnosť úloh z jednotlivých predmetov. Minister školstva Ján Mikolaj (SNS) však plošné testovanie deviatakov obhajoval snahou zistiť úroveň vzdelávania na školách. V budúcnosti dokonca plánuje preverovať aj vedomosti štvrtákov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu