Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Fidesz získal vo voľbách dvojtretinovú väčšinu

Viktor Orbán
Viktor Orbán

BUDAPEŠŤ - Konzervatívny mladí demokrati (Fidesz) na čele s Viktorom Orbánom budú mať v budúcom maďarskom parlamente dvojtretinovú väčšinu. Oznámila to národná volebná komisia po sčítaní skoro 99 percent hlasov odovzdaných v dnešnom druhom kole parlamentných volieb.

Prezident László Sólyom povedal, že zvolá nový parlament v najbližšom možnom termíne a že je v záujme krajiny mať čo najskôr novú vládu.

Podľa komisie by mal mať Fidesz 262 z celkových 386 mandátov, zatiaľ vládni socialisti 59, krajne pravicová strana Jobbik 47 a ekologická formácia Je možná iná politika (LMP) 16. Parlament doplnia ďalší dvaja poslanci - jeden nezávislý a jeden podporovaný troma rôznymi stranami vrátane Fidesz. V niektorých správach agentúr sa preto uvádza, že Fidesz získal 263 mandátov.

Na dosiahnutie dvojtretinovej väčšiny bolo potrebné získať 258 kresiel. Že toho Fidesz dosiahne, naznačovali už prieskumy v posledných dňoch. Teraz bude mať voľné ruky aj pre prípadnú zmenu ústavy.

Socialisti, za ktorých vláda sa krajina dostala do hlbokej krízy, zaznamenali obrovský prepad - doteraz mali 186 poslancov. Predsedníčka strany Ildiko Lendvaiová už oznámila, že z tejto funkcie odstupuje.

Krajná pravica a ekológovia budú v parlamente zastúpení prvýkrát. Zisk xenofóbneho a rasistického Jobbiku je považovaný za znepokojujúci. Fidesz vylúčil spoluprácu s ním v prípade, že nedosiahne vytúženú väčšiny.

Budúci premiér Orbán, ktorý stál v čele vlády už v rokoch 1998 až 2002, v prejave k svojim slávičím priaznivcom označil výsledky volieb za "revolúciu". "Starý systém vodcov zneužívajúcich svojej moci bol nahradený systémom národnej jednoty," vyhlásil Orbán, ktorý už v úvode povedal, že sa obracia k "Maďarom v Maďarsku i za jeho hranicami". Povedal tiež, že jeho vláda znovu vybuduje Maďarsko a urobí ho silným.

Fidesz viedol kampaň pred druhým kolom pod heslom "Fidesz sám" a "Teraz alebo nikdy". Orbán v posledných predvolebných vystúpeniach sľuboval, že "čím viac získame hlasov, tým skôr vyvedieme krajinu z krízy".

Za svoje hlavné ciele strana pred voľbami označovala zmenu systému miestnej správy, volebného zákona a zákona o médiách, zníženie daní a obmedzenie počtu poslancov parlamentu. Sľubovala aj vytvorenie milióna nových pracovných miest, posilnenie bezpečnosti a odstránenie korupcie.

Medzi ďalšími sľubmi je udelenie maďarského občianstva Maďarom žijúcim v zahraničí. To by mohlo viesť k ďalšiemu ochladeniu vzťahov medzi Maďarskom a Slovenskom.

János Martonyi, považovaný za budúceho maďarského ministra zahraničia, v rozhovore pre sobotný rakúsky denník Die Presse povedal, že obe krajiny majú určité spory, ale že ich vzťahy "nie sú tak zlé". Fidesz je podľa neho pripravený so Slovenskom konať. Chce tiež položiť väčší dôraz na prácu takzvanej višegrádskej skupiny, ktorej členmi sú popri týchto dvoch štátov Česká republika a Poľsko.

K úmyslu udeliť maďarské občianstvo Maďarom v zahraničí Martonyi povedal, že budúca vláda "bude našim susedom vysvetľovať náš postoj".

Podľa maďarskej agentúry MTI finanční analytici dúfajú, že jasné víťazstvo Fideszu skoncuje s chaotickou politikou poslednej doby a že jeho vláda bude schopná oživiť hospodárstvo a zvýšiť zamestnanosť. Plány tejto strany sú údajne ale na druhej strane považované za "zavretú knihu" a dá sa čakať, že niektorí investori budú vyčkávať, či bude mať Fidesz odvahu uskutočniť ťažké reformy, ktorým sa socialisti vyhýbali.

Účasť v druhom kole bola výrazne nižšia ako v prvom a tiež ako v druhom kole pred štyrmi rokmi. V 17:30, jeden a pól hodiny pred uzatvorením volebných miestností hlasovalo len necelých 42 percent zapísaných voličov, zatiaľ čo pri oboch spomínaných predchádzajúcich príležitostiach to bolo o 15 až 17 percent viac.

Oficiálne výsledky volieb budú podľa MTI vyhlásené v polovici mája.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu