Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Fidesz údajne zneužíval osobné údaje voličov

Predseda Fidesz-u Viktor Orbán
Predseda Fidesz-u Viktor Orbán (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Maďarská volebná komisia vo štvrtok oznámila, že odovzdá na políciu správu o údajnom porušení volebných pravidiel vysokým predstaviteľom pravicovej strany Fidesz.

Na internetovom serveri YouTube sa totiž objavil tajne nahraný záznam, na ktorom spomínaný politik hovorí o volebnej metóde, ktorá využíva adresy, telefónne čísla a politické zameranie voličov.

Podľa komisie favorit nadchádzajúcich volieb Fidesz používal dáta neoprávnene, uviedla agentúra MTI. Hovorca Fidesz Péter Szijjártó všetky obvinenia odmietol a vyhlásil, že strana zaobchádza s osobnými údajmi podľa zákona. Ide o prejav zúfalstva z očakávaného víťazstva Fidesz, dodal Szijjártó. Prvé kolo volieb, ktoré podľa prieskumov drvivo vyhrá Fidesz, bude v nedeľu 11. apríla, druhé o štrnásť dní.

Šéf kampane Fidesz Gábor Kubatov na zázname vyhlásil, že strana zhromaždila podrobné osobné údaje o voličoch v elektronickej podobe a tieto údaje využila na volebné účely. Spomenul príklad z juhomaďarského Pécsu, kde jeho strana vyhrala vlaňajšie komunálne voľby vďaka osobným údajom. Strana tak vraj dokázala veľmi presne určiť volebný výsledok, a zabezpečiť si tak víťazstvo. Kubatov tiež povedal, že táto účinná technika by mala byť využitá aj v budúcnosti.

Maďarské zákony umožňujú stranám i jednotlivcom kandidujúcim vo voľbách vyžiadať si za poplatok od úradov alebo miestnych notárov celé mená a adresy ôsmich miliónov registrovaných voličov. V deň volieb ich ale musia zničiť, napísala agentúra MTI.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu