Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Prídu nepredstaviteľné zmeny, vyhlasuje Orbán

Viktor Orbán
Viktor Orbán (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Predseda strany Fidesz Viktor Orbán sa v nedeľu vyhlásil za jasného víťaza maďarských parlamentných volieb. Stalo sa tak krátko po uzavretí volebných miestností pre druhé kolo hlasovania, ktoré jednoznačne ovládla jeho strana.

Pravdepodobný budúci maďarský premiér v nedeľu večer v Budapešti predstúpil pred dav svojich prívržencov a poďakoval im za ich podporu. Ako povedal pred veľkým publikom v hlavnom meste, "dnes sa vo volebných miestnostiach odohrala revolúcia". Šéf Fideszu zároveň ohlásil zmeny "nepredstaviteľných rozmerov". Maďari zvrhli jeden systém a vytvorili druhý, starý systém lídrov zneužívajúcich svoju moc bol nahradený systémom národnej jednoty, vyhlásil sebavedomý Orbán.

Kým Fidesz sa teší, vládna Maďarská socialistická strana (MSZP) smúti. Na zdrvujúcu volebnú porážku v nedeľu zareagovala jej predsedníčka Ildikó Lendvaiová, ktoré po roku od zvolenia rezignovala na svoju funkciu. Tú prevzala po Ferencovi Gyurcsánym, ktorý v apríli 2009 nečakane opustil post predsedu maďarskej vlády aj pozíciu šéfa socialistov.

Po spočítaní takmer všetkých odovzdaných hlasov v druhom kole maďarských parlamentných volieb je jasné, že strana Fidesz bude disponovať ústavnou väčšinou. Fidesz by totiž v celkovom súčte oboch kôl mal v 386-člennom maďarskom parlamente obsadiť 263 kresiel. Druhou najsilnejšou stranou bude vládna Maďarská socialistická strana (MSZP), ktorá by mala mať 59 poslancov, kým tretí Jobbik 47. Do parlamentu sa dostane aj liberálna strana Politika môže byť iná (LMP), ktorá by mala získať 16 poslaneckých mandátov. Volebná účasť bola na úrovni 44 percent, o 20 percent nižšia ako v prvom kole pred dvoma týždňami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu