Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Na letisku cestujúcim zhabú aj veci, ktoré nie sú zakázané

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Parfumy, kozmetiku či malé fľaštičky alkoholu často zhabú kontroly cestujúcim na bratislavskom letisku napriek tomu, že nejde o zakázané predmety. Letisko síce uznáva, že mnohé zabavené predmety si cestujúci mohli so sebou brať na palubu v príručnej batožine, ich vyhodenie však zdôvodňuje tým, že ich ľudia pri kontrole zatajili.

"Pracovníci detekčnej kontroly majú právo z prepravy vylúčiť všetky predmety, ktoré vzbudzujú podozrenie z ich možného zneužitia na ohrozenie bezpečnosti civilného letu," uviedla hovorkyňa letiska M. R. Štefánika Dana Madunická.

Za úmyselne zatajené potenciálne nebezpečné predmety sa podľa nej považujú aj tekutiny, ktoré neboli pred kontrolou ohlásené a umiestnené v samostatnom priehľadnom vrecku. V ňom si na palubu cestujúci môžu zobrať tekutiny či gély v balení s maximálnou veľkosťou 100 mililitrov; samotné vrecko môže mať objem najviac jeden liter. Pravidlo platí od roku 2006, prísnejšie prehliadky letiská zaviedli po teroristických útokov 11. septembra v USA.

Zamestnanci letiska pri kontrolách odoberajú veci podľa zoznamu zakázaných predmetov a postupujú podľa nariadenia Európskej komisie. Madunická odmietla možnosť, že by si pracovníci zhabané veci ponechávali. "V zapečatených vreciach, boxoch sú odovzdávané na ekologickú likvidáciu," uviedla.

Najviac predmetov na letisku zhabú počas letnej sezóny, viacerí pasažieri následne o svoje veci bojujú. Podľa Madunickej ich za to môžu vylúčiť z prepravy. Nespresnila však, koľkým ľuďom po problémoch s kontrolou neumožnili nastúpiť na lietadlo, štatistiky vraj nevedú.

Negatívnu skúsenosť s kontrolórmi mala aj Mirka z Bratislavy, ktorá v marci cestovala na krátky pobyt do Talianska len s príručnou batožinou. Keď prešla kontrolou, pracovník letiska ju vyzval, aby ju otvorila. "Tvrdil, že som to zatajila a vyhodil mi štyri kusy kozmetiky," sťažovala sa cestujúca.

Pracovníci letiska každoročne zadržia pri kontrolách príručných batožín tisícky predmetov, vrátane zakázaných manikúrových nožničiek, nožíkov či pilníkov. Raz dokonca cestujúci musel odovzdať aj časť svojho opasku, ktorá mala podobu ručného granátu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu