Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Slovensko úplne otvorilo vzdušný priestor

Bratislavské letisko M. R. Štefánika
Bratislavské letisko M. R. Štefánika (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovensko po takmer troch dňoch úplne otvorilo vzdušný priestor nad svojim územím, ktorý zavrelo v piatok popoludní pre šíriaci sa mrak sopečného popola z Islandu.

Režim bez obmedzení zatiaľ platí do noci z utorka na stredu. Kolaps leteckej dopravy spôsobil problémy desiatkam Slovákov v zahraničí, na Slovensku zas zostali uväznení cudzinci. Letecké spoločnosti, letiská a cestovné kancelárie utrpeli finančné škody. Vulkanický prach už piaty deň paralyzuje letecký priestor nad väčšinou Európy.

Letecká doprava bola v pondelok predpoludním obnovená v Košiciach a Poprade, popoludní sa vzdušný priestor otvoril aj na západe krajiny nad bratislavským letiskom Milana Rastislava Štefánika. Prelety od výšky zhruba sedem a pol kilometra boli možné od nedeľňajšieho večera. Najväčší prepravca Ryanair však zrušil viaceré spojenia v Bratislave až do stredy popoludnia.

Zrušené lety predĺžili niekoľkým desiatkam slovenských občanov pobyt v cudzine, na slovenské veľvyslanectvá v európskych krajinách sa so žiadosťou o pomoc obrátilo asi 60 ľudí. V Grécku zostala napríklad uväznená slovenská reprezentácia mužov vo vodnom póle, výpadok leteckých spojení zasiahol aj niekoľkých slovenských turistov v africkom Nairobi. V Egypte zas čaká na návrat do vlasti viac ako stovka klientov cestovnej kancelárie Kartago Tours.

Dočasné uzavretie vzdušného priestoru nad Slovenskom spôsobilo problémy viacerým cudzincom, ktorí sa nemohli vrátiť do vlasti. O predĺženie víz požiadalo zatiaľ osem cudzincov - po jednom z Thajska a Kazachstanu a šesť z Ruska. Výpadok leteckej prepravy spôsobil škody letiskám, leteckým spoločnostiam či cestovným kanceláriám. Slovenské letiská prišli o tisíce eur, prepravca Danube Wings odhadol predbežnú stratu na vyše 41.000 eur. Kolaps leteckej dopravy ovplyvnil aj doručovanie zásielok v rámci únie; Slovenská pošta i doručovacia spoločnosť DHL pripustili malé meškanie zásielok. Viaceré cestovné kancelárie museli zrušiť letecké zájazdy do cudziny.

Dočasné uzavretie vzdušného priestoru nad Slovenskom potešilo obyvateľov obcí v susedstve bratislavského letiska. Ľudia z Ivanky pri Dunaji či Vajnor totiž zažili víkend bez typického rachotu leteckých motorov nad hlavami.

Popol z islandskej sopky vraj zdravie ľudí vážnejšie neohrozuje. Jeho prípadná koncentrácia v prízemných vrstvách ovzdušia by podľa Úradu verejného zdravotníctva pravdepodobne spôsobila len mierne komplikácie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu