Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Na letiskách za hranicami uviazli desiatky Slovákov

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Dočasné uzavretie vzdušného priestoru na Slovensku ako aj vo väčšine Európy uväznilo niekoľko desiatok Slovákov v zahraničí. Na Slovensku naopak zostali niektorí cudzinci, ktorí pre nedobrovoľné predĺženie pobytu museli požiadať o predĺženie víz.

Vyplýva to z vyjadrení ministerstiev a zástupcov cestovných kancelárií. Kolaps leteckej dopravy v Európe zapríčinil pohybujúci sa oblak sopečného prachu z Islandu.

"Na naše zastupiteľské úrady a konzulárne pracoviská v európskych krajinách sa od piatku v súvislosti so vzniknutou situáciou v leteckej premávke obrátilo približne 60 občanov, ktorí potrebovali radu alebo pomoc," poznamenal hovorca ministerstva zahraničných vecí Peter Stano. V Grécku zostala napríklad uväznená slovenská reprezentácia mužov vo vodnom póle, výpadok leteckých spojení zasiahol aj niekoľkých slovenských turistov v africkom Nairobi.

Chaos v leteckej doprave ovplyvnil aj klientov cestovných kancelárií. "Vzhľadom na to, že v priebehu apríla nám odchádzajú desiatky zájazdov so stovkami klientov, zatvorený vzdušný priestor od štvrtkového večera ovplyvnil cestu mnohých našich skupín najmä do USA a Mexika a firemných zájazdov do Vietnamu, Malajzie a Škótska," uviedol Jozef Zelizňák z Bubo Travel Agency. Cestovná kancelária musela zrušiť aj expedíciu na Madagaskar a firemnú cestu do Mexika.

V Egypte zasa zostala viac ako stovka klientov cestovnej kancelárie Kartago Tours. "Čakáme na potvrdenie odletových časov od leteckej spoločnosti, aby sa klienti mohli vrátiť späť," povedala Silvia Ladvenicová zo spoločnosti.

Okrem dovolenkárov zrušenie letov ovplyvnilo podľa ministerstva zahraničných vecí aj niekoľko desiatok pracovníkov ministerstiev či iných štátnych úradov, ktorí pracovne vycestovali do Bruselu, Kodani či Paríža. "Minister zahraničných vecí musel v dôsledku zrušenia letov ísť na oficiálnu návštevu Chorvátska autom," doplnil Stano.

Dočasné uzavretie vzdušného priestoru nad Slovenskom spôsobilo problémy aj viacerým cudzincom, ktorí sa nemohli vrátiť do vlasti. O predĺženie víz požiadalo podľa Lucie Garajovej z tlačového oddelenia ministerstva vnútra zatiaľ osem cudzincov - po jednom z Thajska a Kazachstanu a šesť z Ruska. Zahraniční návštevníci s vízami na menej ako 90 dní môžu žiadať ich predĺženie na oddelení cudzineckej polície v mieste, kde sú prihlásení na pobyt alebo na oddelení hraničnej kontroly na bratislavskom letisku. "Ak cudzinec nespĺňa podmienky pre predĺženie víz, môže sa v tejto súvislosti obrátiť na oddelenie cudzineckej polície so žiadosťou o udelenie tolerovaného pobytu," dodala Garajová.

Vulkanický prach z islandskej sopky už piaty deň paralyzuje leteckú dopravu nad väčšinou Európy. Slovensko dnes od 14:40 po troch dňoch opäť plne otvorilo svoj vzdušný priestor. Režim bez obmedzení platí zatiaľ do noci z utorka na stredu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu