Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Lesný požiar pod Štrbským Plesom stále neuhasili

POPRAD/VYSOKÉ TATRY – Popradským hasičom sa stále nepodarilo uhasiť lesný požiar medzi Tatranskou Štrbou a Štrbským Plesom, ktorý likvidujú už od soboty večera.

„Oheň sa šíri hlavne koreňovým systémom,“ uviedol pre SITA riaditeľ Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (OR HaZZ) v Poprade Ondrej Šproch. Požiar budú aj dnes popradskí hasiči likvidovať len pozemnými silami.

Požiar zasiahol približne jeden hektár rúbaniska a nespracovaného kalamitného dreva. Škody vyčíslili Štátne lesy Tatranského národného parku na 60 000 korún. Hasičom sa podarilo v nedeľu večer zlikvidovať ďalší lesný požiar v Tatranskej Polianke. Pravdepodobne nedbanlivosť pri manipulácii s otvoreným plameňom spôsobila požiar kalamitného dreva. Požiar sa do príchodu hasičov preniesol na drevenú prístavbu a drevený krov strechy, pokrytej lepenkou a plechovou krytinou. Ohnisko požiaru lokalizovali hasiči pomocou termovíznej kamery. Po otvorení strechy hasiči požiar injektážou uhasili. Požiar v Tatranskej Polianke spôsobil škody asi za 200 000 korún.

Vzhľadom na dlhotrvajúce horúce a suché počasie OR HaZZ v Poprade upozorňuje širokú verejnosť na zákaz manipulácie s ohňom a kladenia ohňa vo voľnej prírode, vrátane technologického spaľovania zvyškov po ťažbe. Hasiči budú počas leta robiť preventívne kontroly najmä vo Vysokých Tatrách. V prípade porušenia zákona o ochrane pred požiarmi hrozí fyzickým a právnickým osobám pokuta.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu