Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Gašpar odmietol podozrenia okolo protikorupčného úradu

Tibor Gašpar
Tibor Gašpar

BRATISLAVA - Riaditeľ policajného Úradu boja proti korupcii Tibor Gašpar dnes pred novinármi odmietol medializované podozrenia z úplatkárstva a zneužívania právomocí na jeho úrade. Trestné oznámenia v týchto prípadoch označil za diskreditačnú kampaň. Prípad prešetruje inšpekcia ministerstva vnútra.

Podľa dvoch ľudí, ktorí podali trestné oznámenia, policajti brali peniaze za to, že podľa záujmu "zainteresovaných strán" odkladali spisy alebo naopak začínali vyšetrovanie.

"Mám za to, že sa nepotvrdia tieto tvrdenia," uviedol Gašpar. Predpokladá, že za kampaňou stoja bývalí príslušníci spravodajských služieb. V prvom prípade si mal pracovník Úradu boja proti korupcii vraj vypýtať od podnikateľa peniaze za to, že začne v jeho záležitosti konať s tým, že polovicu sumy musí ešte odovzdať svojmu nadriadenému. Podľa Gašpara však policajt nemal právomoc v prípade konať, keďže šlo o radového policajta a nie vyšetrovateľa.

"Sú to úkony trestného konania, ktoré tento pracovník nevykonáva," tvrdil Gašpar. Riaditeľ protikorupčného úradu spochybnil aj muža, ktorý trestné oznámenie podal. Podľa neho je to bývalý príslušník tajnej služby. Trestné oznámenie podal v decembri 2009, pričom trestný čin, ktorý oznamoval, sa vraj stal už v lete 2008. V druhom prípade podal trestné oznámenie policajt na svojho nadriadeného.

Ten si podľa denníka Pravda nechával časť peňazí, ktoré policajti v teréne dostávajú napríklad na financovanie svojich informátorov. Ide o toho istého vedúceho oddelenia, pre ktorého údajne pýtali peniaze v prvom prípade. Policajt, ktorý svojho šéfa udal, je podľa Gašpara sám podozrivý z vynášania informácii. Hrozí mu preto degradácia, keďže neobstál na detektore lži.

Jeho nadriadený tiež inicioval mužovo trestné stíhanie pre krivé obvinenie a ohováranie. Policajta sa však zastal predseda Združenia nespravodlivo prepustených policajtov Ján Vojtek, ktorého združenie vraj na protizákonné prešľapy niektorých pracovníkov protikorupčného úradu upozorňovalo ešte v roku 2006.

Úrad boja proti korupcii je zvláštnym útvarom polície, zaoberá sa napríklad prípadmi úplatkárstva či zneužívania právomocí verejných činiteľov. Denne prijíma niekoľko oznámení na štátne inštitúcie, vrátane polície i súdov. Väčšina z nich sa podľa Gašpara ukáže ako neopodstatnená.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu