Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Za nehodu rušňa v Spišskej Novej Vsi môže zlyhanie bŕzd

Havária rušňa s osobným vlakom Zobraziť galériu (8)
Havária rušňa s osobným vlakom

BRATISLAVA - Zrážku rušňa s osobným vlakom v Spišskej Novej Vsi, pri ktorej začiatkom mesiaca zomreli traja ľudia, spôsobilo zlyhanie bŕzd na lokomotíve. Dôvodom bol výpadok elektriny. Napísal to dnes denník Pravda, ktorý sa odvolal na zdroj blízky vyšetrovaniu.

K zrážke došlo počas testovacej jazdy lokomotívy, ktorá vraj bola naprogramovaná na rýchlosť 100 kilometrov za hodinu. "Pri 90-kilometrovej rýchlosti začal rušeň brzdiť, ale po výpadku prúdu elektrodynamické brzdy zlyhali," citoval denník policajný zdroj. Posádka rušňa následne zapla vzduchové brzdy, kolízii však už nezabránila. Rušeň údajne narazil do vozňa osobného vlaku 43-kilometrovou rýchlosťou.

Polícia naďalej vyšetruje príčiny výpadku prúdu ako aj dôvody, prečo bola testovaná lokomotíva nasmerovaná na koľaj, kde už jeden vlak stál. Použitie alkoholu pred jazdou u rušňovodiča vylúčila pitva.

Nákladný prepravca Železničná spoločnosť Cargo Slovakia nehodu nechce komentovať. "Do oficiálneho ukončenia vyšetrovania sa k informáciám ohľadne tragickej zrážky nebudeme vyjadrovať ani vyvodzovať akékoľvek predčasné závery," uviedla hovorkyňa Carga Margaréta Grecová.

Pri nehode zomreli traja zo štyroch ľudí v rušni. Jednému sa podľa Pravdy podarilo z lokomotívy vyskočiť, v súčasnosti leží s ťažkými zraneniami v košickej nemocnici. Denník uviedol, že v osobnom vlaku sa ľahko zranilo 15 ľudí, polícia skôr informovala o 35 zranených.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu