Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

Červenku súd oslobodil z bankovej lúpeže vo VÚB

Roman Červenka
Roman Červenka (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Bratislavčana Romana Červenku, známeho útekom polícii, dnes Okresný súd Bratislava III oslobodil spod obžaloby z bankovej lúpeže. Podľa súdu totiž nebol dostatok dôkazov, že banku v januári 2008 prepadol práve on. Súd tak Červenkovi oddialil hrozbu dlhoročného väzenia, keďže ho súdili pre viaceré trestné činy.

Prípad však po odvolaní prokurátora poputuje pred krajský súd. Červenka sa zatiaľ na slobodu nedostane. Odpykáva si iný trest.

"Vina obžalovaného v zmysle podanej obžaloby nie je jednoznačne preukázaná, (...) skôr naopak tie dôkazy, ktoré tu boli vykonané, svedčia vo väčšej miere v prospech obžalovaného," povedal sudca. Červenku totiž jednoznačne neidentifikovala ani pracovníčka prepadnutej banky.

Sám Červenka už na začiatku procesu tvrdil, že do vylúpenej pobočky ani nevkročil. Alibi mu potvrdili aj viacerí kamaráti z krčmy. Okrem toho videozáznam z prepadu sa ukázal ako nepoužiteľný pre poruchu záznamového disku. O jeho prítomnosti na mieste činu svedčila len pachová stopa, tú však sudca označil iba za podporný dôkaz. "Neexistuje totiž vedecká metóda, na základe ktorej by bolo možné určiť a povedať, áno, ten pes stopercentne vie, že toto je páchateľ," dodal sudca. Zároveň spochybnil spôsob policajného vyšetrovania bankovej lúpeže. Nepozdával sa mu ani priebeh identifikácie pomocou figurantov.

"Tento rozsudok venujem svojej rodine, za to že celú dobu stojí pri mne. Ja som nevinný od začiatku," povedal po vyhlásení rozsudku Červenka. Prokurátor však o jeho nevine pochybuje, preto sa voči rozsudku odvolal. Podľa neho pachové stopy aj identifikácia pomocou figurantov Červenku dostatočne usvedčili z toho, že ukradol z jednej z bratislavských bánk 170.000 korún (5643 eur). Polícia Červenku zadržala o necelé dva týždne po lúpeži, no ešte v ten deň sa mu podarilo ujsť policajtom oknom na toalete v nemocnici, kam šiel na vyšetrenie.

Pôvodne polícia uvádzala, že Červenkovi ako recidivistovi môže v rámci zásady trikrát a dosť hroziť dlhoročné väzenie až doživotie. Prokurátor však pre neho žiadal deväť rokov. Zarátal do toho aj dva roky väzenia, ktorým Bratislavčana rovnaký súd v januári potrestal za útok na policajta. Toho vlani v apríli udrel hlavou pred diskotékou, za čo ho ten istý súd v januári potrestal dvojročným väzením.

Bratislavčan by však napriek dnešnému verdiktu mal zostať za mrežami do roka 2011. Vlani v novembri totiž dostal päť rokov za lúpež retiazok a mobilu z roku 2001 a za ďalšiu lúpež z roku 2003. Skôr sa z väzenia môže dostať len za dobré správanie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu