Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Za vraždu v Giraltovciach vymeral súd šesť rokov

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PREŠOV – Úhrnný trest šesť rokov nepodmienečne v nápravnom zariadení pre mladistvých potvrdil dnes Okresný súd v Prešove Františkovi P. za obzvlášť závažný trestný čin vraždy a nedovolené ozbrojovanie.

Podľa obžaloby v tom čase ešte mladistvý František P. na parkovisku pred barom s diskotékou v Giraltovciach zasiahol výstrelom z pištole 20-ročného Matúša Saraku do hrude a brucha, ten následkom šoku z krvácania po prevoze do prešovskej nemocnice zomrel. Rozsudok zatiaľ nenadobudol právoplatnosť. Obe zúčastnené strany si ponechali 15-dňovú lehotu na odvolanie.

Prípad sa stal 15. septembra 2007. V tom čase iba 16-ročný František P. z Košíc z bytu svojich rodičov zobral dve pištole a spolu s dvoma kamarátmi sa vybrali na diskotéku do Giraltoviec v okrese Svidník. Približne pol hodiny pred polnocou zastavili na parkovisku na Duklianskej ulici. Pred budovou baru sa dostali do ostrej potýčky a bitky so zabávajúcimi sa mladíkmi. Podľa obžaloby František P. vystrelil z pištole do vzduchu trikrát za sebou. Potom nasadol do auta a z druhej zbrane z krátkej vzdialenosti ponad strechu auta vypálil dve ďalšie rany smerom k skupine mladých ľudí. Jedna strela smrteľne zranila Matúša Saraku.

Mladistvého Františka P. súd uznal vinným a 26. novembra 2008 ho poslal na šesť rokov za mreže. Proti rozsudku sa František P. vtedy odvolal. Krajský súd prípad vrátil na prvostupňový súd, ktorý mal dokazovanie doplniť o ďalšie posudky súdnych znalcov z odboru kriminalistickej fotografie a balistiky. Obhajoba sa snažila dokázať, že priamy úmysel jeho mandantovi nebol dokázaný a išlo iba o nešťastnú náhodu a neúmyselné zabitie. „Výsledky dokazovania nie sú jednoznačné. Strela nebola mierená, strelec nikoho nechcel usmrtiť. Nemožno hovoriť o úmyselnej vražde. Osádka auta chcela uniknúť, nešťastnou náhodou došlo k výstrelu,“ uviedol vo svojej záverečnej reči obhajca.

Matka obžalovaného vyhlásila, že jej syn bol odsúdený bez dôkazov, na základe hypotézy, že mal zbrane, preto musí byť vrahom on. Nikto sa nesnažil dokázať, či na parkovisku nebola iná osoba, ktorá mohla strieľať, tvrdila. Obžalovaný vyslovil ľútosť rodičom zavraždeného Matúša a súhlasil so slovami matky a obhajcu. Vzdal sa práva posledného slova. Stíhaný je na slobode.

Rodina obete je presvedčená, že chlapci z Košíc prišli do Giraltoviec vyprovokovať bitku a dokázať „vidiečanom“ svoju nadvládu. Matka zavraždeného Matúša na adresu Františka P. povedala „Kto mu dal právo zobrať mladý život? Apelujem na jeho rodičov, aby sa ich syn už nikdy nedopustil podobného skutku. Rozhodnutie nechávame na súd. Stratu nášho syna nám nikto nenahradí,“ prehlásila.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu