Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Mikloš: Starostom radia vstup do Smeru, ak chcú eurofondy

Ivan Mikloš
Ivan Mikloš

BRATISLAVA - Podpredseda SDKÚ-DS Ivan Mikloš má informácie všeobecného charakteru o politickej korupcii, ktoré mu povedali viacerí starostovia za SDKÚ-DS, najmä z východného Slovenska.

"Dostali od funkcionárov Smeru, miestnych, asi taký oznam, že nemajú šancu na eurofondy, pokiaľ sú v SDKÚ. Že ak chcú mať šancu na eurofondy, musia vystúpiť z SDKÚ a vstúpiť do Smeru," uviedol Mikloš v relácii TV Markíza Na telo.

Predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar v relácii povedal, že ani pred prokurátorom nebude hovoriť mená starostov, ktorí ho pred časom upozornili na branie provízií vo výške 15 až 30 percent za poskytovanie dotácií z ministerstiev výstavby a životného prostredia pre obce. "Tí ľudia to urobili v dobrej viere voči mne ako poslancovi, človeku, ktorému môžu veriť a prosili ma o pomoc - a nie preto, aby som ich ťahal do vynútených konaní, ktoré niekto od nich vynútil a spôsoboval im ťažkosti v osobnom živote," povedal Mečiar. Ako vysvetlil, nebavil sa len s jedným, ktorý peniaze dal a jedným, ktorý peniaze nedal, ale s viacerými ľuďmi - dovedna ich bolo podľa jeho odhadu asi 200.

Podľa Mečiara existuje celý systém, kde sa vyžadujú provízie za pridelenie dotácie. "Začína vlastne tým, keď prichádza niekto s projektom a povie sa - táto firma ti garantuje, že projekt, ktorý ti spracuje, prejde a súčasne dostáva limit, koľko treba zaplatiť," vysvetľoval v relácii Mečiar a dodal, že "to sú tí, ktorí sú poverení prípravou projektov a hovoria: my sme tí, ktorí sme pravoverní a garantujeme ti, že výsledok bude". Poslednou etapou je podľa Mečiara uzatvorenie zmluvy. "Je to vybudovaný systém, ktorý je podľa mňa v rozpore so záujmami štátu," vyhlásil. Podľa neho je to téma na rozmýšľanie, "ako by sme žili bez tejto miery korupcie". "Nakoniec sa tu dva rezorty morálne a funkčne rozložili, aj regionálny rozvoj aj životné prostredie," dodal Mečiar.

Aj Mikloš z viacerých zdrojov počul o tom, že za eurodotácie alebo štátne dotácie pýtali ľudia z ministerstiev výstavby a životného prostredia 15- až 30-percentné provízie, ale nemá takú konkrétnu informáciu, aby mohol konať. Podľa neho je najväčšou chybou, že vládna koalícia nemá vôľu proti korupcii bojovať. Mečiar si myslí, že teraz je čas na riešenie tohto fenoménu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu