Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Štát v najbližších rokoch na zlučovaní rezortov neušetrí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Jupiterimages)

BRATISLAVA – Štát v najbližších dvoch až troch rokoch neušetrí finančné prostriedky na zlučovaní ministerstiev. Počet terajších zamestnancov rezortov životného prostredia, výstavby a regionálneho rozvoja a pôdohospodárstva by sa mal znížiť o 30 percent, štátny tajomník ministerstva životného prostredia Jaroslav Jaduš preto očakáva, že si zlučovanie ministerstiev vyžiada viac peňazí vzhľadom na vyplácanie odstupného a ďalších nákladov súvisiacich so zánikom rezortov, ako je usporiadanie nehnuteľností a podobne.

Ak sa zlučovanie zrealizuje efektívne, môže podľa neho v dlhodobom horizonte priniesť prínos pre občanov i krajinu. „Environmentálny rozmer ministerstva zostane zachovaný. Životné prostredie na novom rezorte nebude len doplnkovou zložkou činnosti,“ povedal dnes na tlačovej besede Jaduš. Rezort životného prostredia zanikne k 1. júlu, zlúči sa s ministerstvom pôdohospodárstva. Štátny tajomník pripúšťa, že zánik MŽP patrí k neštandardným krokom, keďže v Európe sa rezorty životného prostredia posilňujú a témy ochrany prírody budú dominovať aj nasledujúcim desaťročiam.

ĽS-HZDS podľa Jaduša bude presadzovať, aby sa v budúcnosti integrovali úrady štátnej správy rezortov životného prostredia a pôdohospodárstva pod jednu strechu, čo by znížilo byrokraciu a zjednodušilo prístup občanov k agende. Pod jednu spoločnosť by sa podľa štátneho tajomníka mala zlúčiť aj starostlivosť o vodné toky, teraz sa o malé vodné toky starajú lesy, o veľké vodné toky vodohospodári. Jednotné vedenia by mali fungovať aj v národných parkoch, ochrana prírody, hospodárenie a štátna správa bude tvoriť jednu organizáciu. Jaduš upozornil aj na potrebu ochrany SR pred povodňami. Nebezpečným následkom prívalových dažďov by sa dalo predchádzať, ak by sa Slovensko vrátilo k ochrane a tvorbe krajiny, čo považuje štátny tajomník za najjednoduchšie riešenie. Na starostlivosti o vodné toky, lúky a krajinu by mohli spolupracovať aj nezamestnaní, myslí si Jaduš.

ĽS-HZDS sa bude snažiť, aby na nový rezort pôdohospodárstva a životného prostredia prešli z ministerstva vnútra kompetencie územnoplánovacej dokumentácie. V dlhodobom výhľade strana Vladimíra Mečiara predpokladá, že by opäť vznikol samostatný rezort životného prostredia, ale bez hospodárskych aktivít. Určoval by environmentálne limity pre priemysel a podobne.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu