Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Vandali opäť ničili židovský cintorín vo Zvolene

Vandali vytrhli aj vstupnú bránu Zobraziť galériu (11)
Vandali vytrhli aj vstupnú bránu

BANSKÁ BYSTRICA - Vytrhnutá vstupná brána, poškriabané pomníky a zlomené náhrobné kamene. Takúto spúšť za sebou nechali vandali na židovskom cintoríne vo Zvolene. Podľa mestskej polície neútočili po prvýkrát. O incidente na židovskom cintoríne informovali mestských policajtov náhodní okoloidúci.

Všimli si, že vstupná brána je vyvalená. „Dostali sme upozornenie nezávisle až od dvoch ľudí. Po príchode na miesto sme zistili, že okrem vytrhnutej brány boli na cintoríne pravdepodobne poškodené aj náhrobné kamene,“ povedal náčelník mestskej polície vo Zvolene Juraj Družbacký.

Situáciu zdokumentovali a v spolupráci mestským úradom a Židovskou náboženskou obcou zisťujú celkový rozsah škôd. „Vandalizmus na tomto cintoríne nie je ojedinelý. Stáva sa to raz alebo dvakrát do roka,“ vysvetlila Libuše Murínová zo zvolenského magistrátu, ktorý cintorín spravuje.

Odradiť páchateľov by mohol kamerový systém, mestu naň ale zatiaľ chýbajú peniaze. Podľa náčelníka polície sa to už ale čoskoro zmení. „Máme prisľúbené, že kamery by v okolí cintorína a autobusovej stanice mohli byť ešte tento rok,“ doplnil Juraj Družbacký.

Hoci vandali vyčíňali na židovskom cintoríne počas veľkonočných sviatkov, antisemitský motív sa podľa polície nepotvrdil.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu