Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Vandali v Bytči a pri Vranove nad Topľou poničili hroby

Ilustračné foto
Ilustračné foto

ŽILINA/PREŠOV - Hákovými krížmi a symbolom SS pomaľoval neznámy vandal židovskú hrobku v severoslovenskej Bytči. Tri desiatky hrobov poškodil neznámy výtržník aj vo východoslovenskej obci Soľ. Oboma incidentmi sa začali zaoberať policajti. Vyplýva to z informácií polície a internetového portálu Sme.sk.

Hákové kríže na hrobke významnej rodiny Popperovcov v Bytči objavili hliadkujúci mestskí policajti. "Zistili, že na hrobke sú nakreslené dva hákové kríže a symbol SS. Skutok sme zadokumentovali ako pravdepodobný trestný čin propagácie fašizmu a následne sme vec odstúpili okresnému riaditeľstvu polície," citoval portál náčelníka mestskej polície Petra Majstríka.

Štátna polícia vraj ešte nerozhodla, či počínanie vandala posúdi ako trestný čin alebo ako priestupok. Fašistické symboly sa na hrobke údajne objavili aj v minulosti.

Poničený cintorín objavili tiež v obci Soľ v okrese Vranov nad Topľou. Na 35 hroboch boli poškodené náhrobné tabule a povytrhávané svietniky. "Vranovskí policajti začali trestné stíhanie vo veci pre prečin hanobenia miesta posledného odpočinku," spresnil Daniel Džobanik z krajského riaditeľstva polície v Prešove. Škodu zatiaľ nevyčíslili.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu