Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Slováci vraj na kostoly pre škandály za hranicami nezanevreli

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto

BRATISLAVA - Katolíci sa na Slovensku nenechali odradiť sexuálnymi škandálmi v cirkvi v zahraničí a do kostolov na bohoslužby chodia naďalej. Vyplýva to z vyjadrení hovorcu Konferencie biskupov Slovenska Jozefa Kováčika a starostov viacerých obcí.

Katolícka cirkev čelí silnému tlaku a kritike po tom, čo vo viacerých krajinách, ako napríklad v Írsku či Nemecku, boli zverejnené informácie o tom, že kňazi v minulosti sexuálne zneužívali desiatky detí.

"Je tu citlivosť, že sa takéto niečo stalo a berú to ako výzvu k modlitbe a pokániu, ale nemyslíme si, že by to malo nejako ovplyvňovať, to, že či budeme chodiť viac alebo menej do kostola," povedal Kováčik. O problémoch so zneužívaním detí sa podľa neho otvorene diskutuje napríklad v spoločenstvách. Zo štatistík vyplýva, že väčšinu prípadov sexuálneho zneužívania detí majú na svedomí ich rodinní príslušnici, tvrdil Kováčik.

Rovnakú návštevnosť kostolov ako pred zverejnením škandálov v cirkvi potvrdili aj viacerí starostovia obcí. "Absolútne to nemá vplyv na účasť," poznamenal starosta obce Malatiná pri Dolnom Kubíne Zdenko Kubáň. Podobne sa vyjadril aj starosta Polomky pri Brezne Ján Lihan a ďalší šéfovia obcí.

Na Slovensku sa ku katolíckej cirkvi hlásia viac ako dve tretiny občanov. Potvrdené prípady zneužívania detí predstaviteľmi cirkvi už dlhšie zaznamenané podľa dostupných informácií v krajine neboli. Vlani síce čelili traja františkánski mnísi podozreniu, že zneužili dvoch chlapcov, neskôr však chlapci zmenili výpoveď a zo skutku obvinili rodinného známeho. Polícia vyšetrovala pred časom aj údajné zneužívanie chlapca na fare v Suchej nad Parnou. Podľa kritikov farára ohovárali miestni veriaci.

Na rozdiel od Slovenska v Nemecku, Írsku či Rakúsku, kde sa sexuálne zneužívanie detí cirkevnými predstaviteľmi zistilo, reagujú podľa médií stovky veriacich vystúpením z cirkvi. V zahraničí vzbudila téma veľké ohlasy aj v médiách. Slovenské televízie a noviny síce o škandáloch informovali, nevenovali im však až takú pozornosť ako iným domácim alebo zahraničným udalostiam.

Zmierniť kritiku sa pokúsil cez víkend pápež Benedikt XVI. pastoračným listom. V ňom pokarhal írskych biskupov za ich nevhodný postoj k sexuálnemu zneužívaniu detí, ale k prípadnej zodpovednosti Vatikánu sa nevyjadril. V písomnom príhovore, ktorý bol vôbec prvým oficiálnym dokumentom cirkvi o pedofílii kňazov, sa nezmienil ani o konkrétnych trestoch pre biskupov, ktorí dlhé roky údajne celú záležitosť tajili.

Sexuálne zneužívanie detí cirkevnými predstaviteľmi sa nevyhlo v minulosti ani Spojeným štátom.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu