Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Fico: V SFP zlyhali ľudia. Navrhne ich odvolanie

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Vedenie Slovenského pozemkového fondu zrejme príde o funkcie za sporné prevody pozemkov pod Vysokými Tatrami.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) oznámil, že žiada jeho odvolanie, návrhmi na zbavenie funkcií riaditeľa, námestníka a niekoľkých ďalších predstaviteľov fondu by sa v stredu podľa neho mala zaoberať vláda. Vedenie fondu sa pre podobný prípad menilo aj v minulosti.

"Ide o obyčajné zlyhanie ľudí a za zlyhanie treba platiť," vyhlásil premiér. Preto chce od ministra Vladimíra Chovana (nominant ĽS-HZDS), aby v stredu predložil vláde návrh na odvolanie riaditeľa a námestníka fondu. Vláda navrhne odvolať aj šiestich vládnych nominantov v 11-člennej rade fondu a Fico bude tiež žiadať pôdohospodársky výbor parlamentu, aby dal návrh na odvolanie ďalších piatich ľudí. Riaditeľa a námestníka môže zosadiť priamo vláda, o odvolaní rady fondu rozhoduje parlament. Premiér zároveň chce, aby sa prevodmi začala zaoberať prokuratúra.

Fico reagoval na článok denníka Sme, podľa ktorého štát pridelil niektorým reštituentom náhradné lukratívne pozemky v podtatranskom regióne. Napríklad mali nárok na pôdu vo východoslovenských Michalovciach, dostali ju pri Veľkej Lomnici. Následne ich za údajne zlomok trhovej ceny odkúpila súkromná firma GVM považovaná za blízku ĽS-HZDS. Opozičné strany za zodpovedného označili práve Fica, ten to odmietol. Podotkol, že sami majú nominantov v rade fondu.

"Nesplnili tie úlohy, ktoré sa od nich očakávali, že budú upozorňovať na prípadné pochybnosti a najmä, že budú prednostne hľadať riešenia v rámci tých regiónov, kde tí ľudia prišli o pôdu," vyhlásil Fico. Predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar tvrdil, že ak pri prevode pozemkov štátu neboli porušené zákony, nemožno ho napádať. Podľa Fica tiež zákon nebol porušený.

Generálny riaditeľ Slovenského pozemkového fondu Miroslav Mihalík (Smer-SD) vydanie pôdy vo Veľkej Lomnici obhajoval. "Preverovali sme možnosť vydania pôdy priamo v okrese Michalovce (...) v tomto prípade v takomto rozsahu vo veľkosti priznaného nároku sme pôdu v okrese Michalovce nemali," tvrdil Mihalík. Šéf SPF tiež odmietol tvrdenia, že sa vedenie pozná so zástupcami firmy GVM.

V roku 2007 pritom podobný prevod pozemkov pri Veľkom Slavkove na rovnakú firmu, taktiež v regióne Tatier, zablokovala prokuratúra. Pre podozrivú transakciu prišiel o kreslo minister pôdohospodárstva Miroslav Jureňa (ĽS-HZDS). Následne sa ĽS-HZDS dostala do sporu so Smerom-SD a hrozil rozpad vlády. Súčasného ministra Fico odvolávať neplánuje.

Fico - TK - odvolanie vedenia SPF
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu