Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Súd potvrdil 25 rokov pre policajného lupiča

Štyria muži prepadli benzínku na okraji Nitry
Štyria muži prepadli benzínku na okraji Nitry

NITRA - Krajský súd v Nitre dnes potvrdil expolicajtovi Františkovi Barnášovi za postrelenie zasahujúcich kolegov po lúpeži na čerpacej stanici trest 25 rokov väzenia. Dvom spolupáchateľom, ktorí s ním stanicu v septembri roku 2008 prepadli, súd tresty naopak znížil.

Barnáš tiež musí podľa rozsudku zaplatiť polícii a zdravotnej poisťovni viac ako 68.000 eur za ošetrovanie a vyplatené sociálne dávky pre dvoch postrelených policajtov. Rozsudok je právoplatný. Barnáš trafil oboch policajtov do brucha. Obaja muži by bez okamžitej lekárskej pomoci zomreli. Jeden zo zranených má poškodenú chrbticu a pravdepodobne natrvalo ochrnul.

Bývalý policajt sa proti rozsudku prvostupňového súdu odvolal, pretože vraj nestrieľal na zasahujúcich policajtov, ale iba do vzduchu. Podľa krajského súdu však bol tak blízko, že mieriť nemusel. "Strieľal z veľmi krátkej vzdialenosti aj keď videl, že policajti nemajú nepriestrelné vesty," povedala dnes v odôvodnení rozsudku predsedníčka senátu.

Miernejšie ako pôvodné tresty si od krajského súdu za lúpež vyslúžili dvaja Barnášovi spolupáchatelia. Jozefa Burdu odvolací súd poslal do väzenia na 7,5 roka namiesto 11 rokov a 10 mesiacov, na ktoré ho odsúdil okresný súd. Bývalý stolnotenisový reprezentant Marián Ištokovič dostal najnižší možný trest sedem rokov väzenia. Pôvodne si mal odsedieť o pol roka viac. Posledný zo štvorice lúpežníkov Martin Chlebec sa už skôr dohodol s prokurátorom na päťročnom väzení.

Štvorica mužov prepadla čerpaciu stanicu v Nitre krátko po polnoci 16. septembra 2008. Obsluhu zviazali a ukradli v prepočte asi 4552 eur. Po tom, čo ich pri úteku zastavila polícia, Barnáš podľa prokurátora najskôr kolegov informoval, že je tiež policajt a potom na nich začal strieľať. Trojicu lúpežníkov ďalší policajti zadržali, Ištokovič sa najskôr niekoľko mesiacov ukrýval v cudzine, no na súdne pojednávanie dobrovoľne prišiel.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu