Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Majiteľa neoficiálneho starobinca stíhajú aj za usmrtenie

Majiteľa starobinca Juraj Szebeni
Majiteľa starobinca Juraj Szebeni (Zdroj: SITA)

NITRA – Majiteľ neoficiálneho starobinca Teplo domova v Hronovciach v okrese Levice Juraj Szebeni je trestne stíhaný už aj za trestný čin usmrtenia.

Ako informovala nitrianska krajská policajná hovorkyňa Renáta Čuháková, v čase od 29. decembra 2003 do 31. decembra 2008 zomrel v sídle Občianskeho združenia Teplo Domova v Hronovciach bližšie nezistený počet starých ľudí v súvislosti s nedostatočnou starostlivosťou ošetrujúcich lekárov, ktorí zvolili nesprávny liečebný postup. Starých ľudí ošetrovali lekári otec a syn Országovci, u ktorých zistil lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja pri kontrole viacero závažných pochybení, okrem iného chýbala zdravotná dokumentácia mnohých pacientov. Polícia zároveň v prípade Tepla domova prešetruje aj podozrenie z prečinu poškodenia zdravia. Týka sa šiestich starých ľudí, ktorí zomreli niekoľko dní po prevoze z Psychiatrickej nemocnice Hronovce do Tepla domova. Sprevádzajúcou osobou bol vždy Juraj Szebeni, ktorý bol o ich zdravotnom stave poučený. Príčina smrti bola vo všetkých prípadoch rovnaká – zlyhanie srdca.

Hronovské zariadenie nie je oficiálne zaregistrované ako poskytovateľ sociálnych služieb, napriek tomu tu bývajú starí ľudia, ktorí potrebujú nepretržitú starostlivosť. Trpia zväčša demenciou alebo Alzheimerovou chorobou. Juraj Szebeni prehlasuje, že vo svojom rodinnom dome prevádzkuje penzión a starci sú jeho podnájomníci a nie klienti sociálnych služieb. Zatiaľ sú na neho úrady krátke. Na podnet Krajskej prokuratúry v Nitre už zariadenie skontroloval Nitriansky samosprávny kraj, Slovenská stavebná inšpekcia, Regionálny úrad verejného zdravotníctva, Daňový úrad a Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Ministerstvo zdravotníctva vykonalo kontrolu v Psychiatrickej nemocnici Hronovce. Ako informoval hovorca krajskej prokuratúry Jaroslav Maček, na základe výsledkov týchto šetrení postúpili polícii podozrenia z viacerých trestných činov a prečinov. Prvý súdny proces už má Juraj Szebeni aj s manželkou za sebou. Za úžeru dostali na Okresnom súde v Leviciach podmienku, obaja sa odvolali. “Obžalovaným Jurajovi a Magdaléne Szebeniovým súd uložil trest odňatia slobody v trvaní troch rokov, každému samostatne, ktorého výkon im podmienečne odložil na skúšobnú lehotu štyroch rokov, v rámci ktorej uložil probačný dohľad,” informovala hovorkyňa súdu Zuzana Michalová. Podľa obžaloby získali od jednej z ich klientok dom v Šoporni tak, že kúpnu cenu sa zaviazali uhradiť zápočtom doživotnej starostlivosti. Polícia prešetruje aj nadobudnutie dvoch ďalších domov podobným spôsobom.

Juraj Szebeni zároveň podľa polície využil odkázanosť starých ľudí a nechal sa “splnomocniť na preberanie a hospodárenie s ich dôchodkami v plnej výške, čo je však neadekvátne k výške nákladov spojených s poskytovanými službami.” Okrem toho majiteľ Tepla domova čelí trestnému stíhaniu za zločin týrania blízkej a zverenej osoby. Dôvodom je, že vo svojom rodinnom dome ubytoval okolo 25 starých ľudí, ktorým “poskytuje nedostatočnú hygienu, nedostatočné stravovanie, neodbornú a nedostatočnú liečbu a ošetrovanie pacientov, ako aj nedostatočný životný priestor.” Polícia ho stíha aj za neoprávnené nakladanie s odpadmi. Ako uviedla Čuháková, po starých ľuďoch zostáva väčšie množstvo zdravotníckeho a biologického odpadu, ako sú plienky, obväzy či injekčné striekačky, s ich likvidáciou “nakladá nezisteným spôsobom.” Keďže Juraj Szebeni poskytuje sociálne služby a zdravotnú starostlivosť bez príslušných povolení a registrácie a tiež v rozpore s predmetmi podnikania uvedenými v živnostenskom liste, stíhajú ho aj za prečin neoprávneného podnikania a prečin skrátenia dane a poistného. Daňovému úradu spôsobil škodu najmenej 266 eur.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu