Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Desiatky úmrtí v starobinci preveruje prokuratúra

NITRA - Prokuratúra preveruje desiatky úmrtí seniorov za posledný rok v neoficiálnom sociálnom zariadení v Hronovciach. Novinárom to dnes povedal lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Ľubomír Ševčík.

V nepovolenom starobinci podľa neho nie je zabezpečená lekárska starostlivosť a chorí dôchodcovia tam žili v nedôstojných podmienkach. Koľko ľudí v Hronovciach v skutočnosti v poslednom čase zomrelo, však nespresnil.

Riaditeľ zariadenia Juraj Szebeni obvinenia odmietol. Ševčík tvrdil, že v zariadení sú aj ťažko chorí ľudia, ktorí potrebujú pravidelnú lekársku starostlivosť. "Máme údaj od jednej obyvateľky tohto domu, ktorá nám udala, že nebola vyšetrená a nevidela lekára dve mesiace," povedal.

Problém je podľa neho aj v zákonoch, ktoré jednoznačne neurčuje, kto sa môže starať o starých a ťažko chorých ľudí. Vedúca odboru sociálnych vecí Nitrianskeho samosprávneho kraja Jozefína Vlčková uviedla, že zariadenie, v ktorom žije okolo 30 ľudí, nemá na prevádzkovanie povolenie, a samospráva má preto iba obmedzené možnosti situáciu obyvateľov domu riešiť.

Prvú sťažnosť na sociálne zariadenie v Hronovciach vraj kraj riešil už v roku 2007. V levickom okrese podľa Vlčkovej funguje viacero podobných zariadení, detaily však neuviedla. Szebeni, ktorý sociálne zariadenie prevádzkuje, chce podať na Ševčíka trestné oznámenie za ohováranie.

"Je to nezmysel, čo pán doktor Ševčík tvrdí. Bývame tu ako jedna rodina, staráme sa jeden o druhého," povedal médiám. Informácie o viac ako stovke mŕtvych za posledný rok odmietol. Vlani podľa neho zomrelo v neoficiálnom starobinci 22 ľudí a v tomto roku 16. Ubytovaní seniori žijú v Hronovciach oficiálne ako nájomníci a platia za služby približne desať eur (301 Sk) denne.

Prokuratúra však obžalovala Szebeniho aj s manželkou z úžery. Manželia podľa hovorcu prokuratúry v Nitre Jaroslava Mačeka získali od jednej z klientok dom v hodnote 26.555 eur (800.000 korún), pričom žena o niekoľko dní zomrela.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu