Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

O odklad daňového priznania požiadalo vyše 11 000 ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - O posunutie termínu na podanie daňového priznania k dani z príjmu požiadalo daňové úrady do pondelka 11.707 zamestnancov a živnostníkov.

Právnické osoby už po zmene zákona nemusia o predĺženie termínu žiadať, stačí, keď tento úmysel len oznámenia. Zatiaľ tak spravilo 2382 firiem, povedal hovorca Daňového riaditeľstva Miroslav Dobák. Termín na podanie žiadosti o posunutie termínu končí dnes, oznámenie môžu právnické osoby zaslať do konca marca.

 Či sa v tomto roku počet ľudí žiadajúcich o odklad termínu oproti vlaňajším 23.293 žiadostiam zvýši, nie je zatiaľ jasné. Veľká časť ľudí si podľa Dobáka ponechala doručenie žiadosti na posledný deň. Vlani daňové úrady povolili spolu 20.248 odkladov, z toho 17.729 fyzickým osobám a 2519 právnickým osobám.

Celkový počet daňových priznaní prekročil milión formulárov. Daňové úrady môžu povoliť odklad podania daňového priznania o tri mesiace, v prípade, že má daňovník príjmy zo zahraničia, až o šesť mesiacov. Najčastejšími dôvodmi odkladu bývajú chýbajúce potvrdenia zo zárobkov v zahraničí, dlhodobá choroba či vypracovanie daňového priznania daňovým poradcom.

Na rozhodnutie má správca dane dva týždne, pokiaľ žiadateľ do konca marca nedostane kladnú odpoveď, priznanie musí podať v riadnom termíne. Daňové priznanie k dani z príjmov musia podať do 31. marca okrem firiem a živnostníkov aj pracovníci, ktorí mali ďalšie príjmy.

Formuláre musia vyplniť všetci, ktorí zarobili v minulom roku viac ako 2012,85 eura a nepožiadali o ročné zúčtovanie dane zamestnávateľa. Novela zákona o dani z príjmov umožnila odloženie termínu daňového priznania na základe oznámenia v tomto roku iba firmám.

V žiadosti musí byť uvedený termín, v ktorom spoločnosť priznanie podá. Na zamestnancov a živnostníkov sa bude táto zmena vzťahovať až od budúceho roka. Žiadosť si naďalej budú musieť podávať firmy v konkurze.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu