Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Vyše 62 tisíc maturantov začína kolotoč písomných skúšok

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Pre vyše 62.000 stredoškolákov sa dnes začnú maturity, skúšku dospelosti na 756 školách odštartujú celoštátne testy zo slovenčiny a slohová práca na vyžrebované témy. Písomná časť maturitnej skúšky bude v ďalších dňoch pokračovať úlohami z vybraných cudzích jazykov či matematiky.

Žiaci maďarskej a ukrajinskej národnosti absolvujú na konci týždňa aj testy z materinského jazyka. Jednotné testy, takzvanú externú maturitu, zaviedol bývalý minister školstva Martin Fronc (KDH) v roku 2005, ich výsledky mali poslúžiť vysokým školám pri výbere uchádzačov a v prípade najlepších nahradiť tradičné prijímacie skúšky. Väčšina vysokých škôl však stále uprednostňuje vlastné pohovory.

Kolotoč písomných skúšok odštartujú ráno 90-minútové testy, popoludní budú žiaci písať sloh na jednu z vyžrebovaných tém. Únik zadaní či prezradenie tém slohových prác z minulých rokov by sa podľa ministerstva školstva nemal opakovať, pomôcť by mali aj nové ochranné prvky na tlačivách. Náhradný termín pre tých, ktorí sa písomnej skúšky nemôžu zúčastniť, je určený na 27. až 30. apríla. Po písomnej časti čaká maturantov ústna časť, ktorá obvykle začína v máji.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu