Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Bránili nasťahovaniu Rómov, dostali pokuty a podmienky

ilustračné foto
ilustračné foto

HUMENNÉ - Podmienečné tresty 12 a 18 mesiacov dostali dnes na okresnom súde v Humennom dvaja obyvatelia bytovky z Medzilaboriec za to, že bránili nasťahovaniu rómskych nájomníkov.

Muži musia zaplatiť aj peňažný trest 200 a 400 eur. Peňažnú sankciu 200 eur súd udelil v tomto spore tiež ďalším siedmim obžalovaných obyvateľom bytovky. Informoval o tom hovorca Krajského súdu v Prešove Michal Drimák.

"Súd uložil obžalovaným trest za prečin neoprávneného zásahu do práva k domu, bytu alebo nebytového priestoru v súbehu s prečinom podnecovania k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti spáchanými v spolupáchateľstve," uviedol Drimák.

Prípad sa stal v septembri 2008, keď sa rómska rodina chcela nasťahovať do bytu, v ktorom už mali svoj nábytok. Obyvatelia bytovky im v tom však zabránili. Podľa obžaloby im prekážal rómsky pôvod nových nájomníkov. Situáciu nevyriešila ani polícia, ktorá na mieste zasahovala. Na súde sa obžalovaní bránili, že išlo iba o nedorozumenie. Rómska rodina vtedy zostali do noci na polícii a nakoniec prespala u príbuzných. Od prenájmu bytu po konflikte odstúpili.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu