Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Internátne školy pre Rómov sú podľa AI diskriminačné

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Zámer vytvorenia internátnych škôl pre rómske deti, ktoré by podľa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) mohli v budúcnosti vyriešiť dlhoročné problémy s ich vzdelávaním, označila mimovládna organizácia Amnesty International (AI) za diskriminačný.

Podľa jej dnešného vyhlásenia by vláda mala deťom z týchto rodín naopak pomôcť s integráciou do bežných škôl a nie ich izolovať a odlučovať od rodiny. Deti z rómskych osád majú najväčšie problémy s učením i záškoláctvom.

"Návrh vlády je úplne mimo vývoja v Európskej únii. Ak bude prijatý, stane sa absolútnym porušením slovenského práva a medzinárodných štandardov ľudských práv proti diskriminácii, ktorými je Slovensko viazané," uviedla Halya Gowanová, programová riaditeľka AI pre Európu a Strednú Áziu.

Vicepremiér pre menšiny Dušan Čaplovič (Smer-SD) v pondelok tvrdil, že zámer, ktorý by mohla uskutočniť budúca vláda, podporujú aj viaceré rómske organizácie. Pochopenie vraj našiel aj u niektorých zástupcov Európskej komisie (EK).

Pred šiestimi rokmi sa podporou internátnych škôl netajil ani veľvyslanec EK na Slovensku Eric van der Linden. Komisia potom musela riešiť výzvy na jeho odvolanie a v Bratislave ho ponechala pod podmienkou, že sa k téme viac vyjadrovať nebude.

Rómske deti sú podľa Gowanovej diskriminované a segregované už v súčasnosti, keď ich umiestňujú v špeciálnych školách a triedach so žiakmi s mentálnym postihnutím. Vládny zámer ich vraj ešte viac izoluje a budú mať oveľa ťažšie uplatnenie v spoločnosti.

Príčinou zlých výsledkov detí z osád sú podľa školských inšpektorov problémy s dochádzkou, zlé podmienky na domácu prípravu či nezáujem rodičov. Ich vzdelávanie podľa učiteľov vyžaduje osobitý prístup; mnohé neovládajú slovenčinu či nevedia, na čo slúži ceruzka a kniha.

Chýbajú im aj základné hygienické a sociálne návyky. Počet rómskych osád bez elektriny či pitnej vody sa pritom od roku 2000 zvýšil na 691 zo 620. Amnesty International navrhla, aby vláda radšej poskytla primeranú pomoc problematickým rodinám a žiakom.

Talentované rómske deti takto napríklad podporuje združenie Divé maky, ktoré im zabezpečuje sponzorov na štúdium. Premiér Fico je podľa skorších vyhlásení o opodstatnenosti internátnych škôl presvedčený.

"Ak tak neurobíme, tak vychováme ďalšiu generáciu Rómov, ktorá nebude spôsobilá sa etablovať," vyhlásil v pondelok. O asimiláciu rómskej komunity cestou násilného oddeľovania detí od rodín sa pokúšala už rakúska cisárovná Mária Terézia, vo Švajčiarsku sa podobné praktiky uplatňovali od konca 1. svetovej vojny do začiatku 70. rokov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu