Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

OSN: Rómovia v Česku a na Slovensku sú diskriminovaní

ilustračné foto
ilustračné foto

ŽENEVA/BRATISLAVA - Podľa vysokej komisárky OSN pre ľudské práva Navi Pillayovej českí, slovenskí a talianski Rómovia trpia diskrimináciou a táto situácia sa asi zhoršuje. Uviedla to dnes agentúra AFP. Minister pre ľudské práva a menšiny Michael Kocáb povedal, že podľa neho vyhlásenie o zhoršení situácie českých Rómov nezodpovedá realite.

"Zatiaľ čo Európska únia a niektoré európske vlády sa snažili situáciu Rómov zlepšiť, v mnohých ďalších krajinách vrátane Slovenska a Českej republiky sa ich postavenie pravdepodobne zhoršuje," citovala AFP z vystúpenia komisárky, ktorá v Ženeve predstavovala svoju výročnú správu Rade OSN pre ľudské práva.

Pillayová tiež povedala, že Rómovia naďalej čelia neskrývanému rasizmu a rasistickým útokom zo strany obyvateľov. V Európe sa to podľa nej týka aj prisťahovalcov a iných menšín. Oznámila, že situáciu bude v prvom rade riešiť s úradmi v Taliansku, kam ide budúci týždeň. Komisárka v tejto súvislosti nehovorila o Českej republike ani o Slovensku.

Podľa Kocába údajné zhoršenie postavenia Rómov v Česku nič nepotvrdzuje. "Nechápem, ako sa môže situácia zhoršovať, keď od času Vítkova nemáme hlásený žiadny zásadnejší rasový útok," konštatoval Kocáb.

Vlani v apríli vo Vítkove na Opavsku pri podpaľačskom útoku boli zranení traja Rómovia; ani nie dvojročná Natálka utrpela popáleniny na 80 percentách tela. Polícia z útoku obvinila štvoricu priaznivcov krajnej pravice.

Text správy z konca januára, uverejnený na internetovej stránke úradu OSN v Ženeve pri príležitosti dnešného zasadnutia Rady OSN pre ľudské práva sa o Česku a Slovensku nezmieňuje. Komisárka v ňom všeobecne kritizuje diskrimináciu Rómov v Európe. Ľudské práva sú však podľa nej porušované hlavne mimo starý kontinent a najviac diskriminované sú na svete ženy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu