Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Traja obžalovaní z podvodov s DPH sú vo väzbe

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Sudca pre prípravné konanie pracoviska Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici vzal v piatok v noci do väzby Veroniku G., Vilfrída S. a Ingrid Š. - troch zo štyroch navrhovaných obvinených v rozsiahlom prípade podvodov s DPH.

„Dôvodom väzby je obava z pokračovania v trestnej činnosti," uviedla hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjáková. Spomínaní obvinení podali proti rozhodnutiu o vzatí do väzby sťažnosť, štvrtého obvineného Mariána K., o ktorom sudca rozhodoval, do väzby nezobral. „Proti tomuto rozhodnutiu podal sťažnosť prokurátor," uviedla Kudjáková. O sťažnostiach bude na budúci týždeň rozhodovať Najvyšší súd SR.

V kauze polícia obvinila štrnásť osôb vo veku 35 až 58 rokov za zločin zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a za daňové zločiny. Medzi obvinenými sú štyri ženy, uviedol v piatok na tlačovej besede prezident Policajného zboru SR Ján Packa.

Traja obvinení podľa polície založili približne začiatkom roka 2006 zločineckú skupinu, ku ktorej sa postupne v nasledujúcich rokoch pripájali zvyšní obvinení. Trestnú činnosť páchali neoprávneným uplatňovaním nadmerného odpočtu DPH. Založili spoločnosti a previedli na seba už existujúcich 21 spoločností, pomocou ktorých nepravdivo deklarovali nákup a predaj tovaru, najmä medi, zinku a iných kovov, v objeme minimálne 235 miliónov eur (vyše 7 mld. slovenských korún). Skupina, ktorá pôsobila najmä na území Košického kraja, získala z nadmerného odpočtu DPH najmenej 44,8 milióna eur (vyše 1,3 mld Sk).

Do policajnej akcie, ktorá sa začala v utorok 23. februára v ranných hodinách, sa zapojilo asi 60 policajtov, predovšetkým z Úradu proti korupcii Prezídia Policajného zboru. Vykonali spolu 20 domových prehliadok v Bratislavskom a Košickom kraji. Zaistili 36 počítačov, dva servery s účtovnými a inými údajmi a veľa listinných dôkazov. Na prepravu dokladov a počítačov bolo potrebné použiť nákladné auto. Štyria obvinení boli zadržaní, traja obvinení boli predvedení. Vyšetrovateľ po vypočutí obvinených navrhol vziať štyroch do väzby. Packa dodal, že policajti na prípade pracovali vyše roka od získania prvej informácie. Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie ďalšie informácie nie je možné podľa Packu v súčasnosti poskytnúť.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu