Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Fico pohrozil Interblue žalobou a Medveďovi odvolaním

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico (Smer-SD) si myslí, že Slovensko musí podať žalobu, aby vymohlo doplatok 15 miliónov eur za emisné kvóty, ktoré predalo neznámej spoločnosti Interblue Group. Vyhlásil to dnes v diskusnej relácii Slovenského rozhlasu. Ministrovi životného prostredia Jozefovi Medveďovi (nominant Smeru-SD) pohrozil odvolaním, ak nebude pri snahe získať peniaze dosť aktívny.

"Ja som o tom presvedčený, že musí byť," odpovedal premiér v Sobotných dialógoch na otázku, či bude podaná žaloba. Tvrdil tiež, že záležitosť s Interblue by mala byť vyriešená do júnových parlamentných volieb.

Slovensko predalo Interblue Group emisné limity za 75 miliónov eur, podľa kritikov bola cena v porovnaní s okolitými štátmi neprimerane nízka. Ďalších 15 miliónov eur mal štát podľa zmluvy dostať na základe takzvaných "zelených schém". Podmienkou bolo, aby preukázal, že peniaze použil na zelené projekty.

Tieto financie sa však ministerstvu životného prostredia dlhodobo nedarí získať. Pôvodná Interblue registrovaná v americkom štáte Washington zanikla a nie je úplne jasné, či sa ďalšia švajčiarska firma Interblue Group Europe stala jej nástupkyňou. Jediná konateľka firmy Jana Lütken sa navyše podľa médií vzdala funkcie v správnej rade a stratila i podpisové právo. Nový správca firmy nebol známy. Kto v skutočnosti za oboma firmami stojí, sa tiež dodnes nevie.

Ministerstvo životného prostredia viackrát tvrdilo, že pripravuje právne kroky, nič bližšie však neprezradilo. "Minister životného prostredia dobre vie, že ak nebude v tejto veci aktívny, tak ja nemám problém ho odvolať ani štyri dni pred voľbami z funkcie a mu urobiť hanbu," tvrdil dnes Fico. "Minister Medveď je pod primeraným tlakom. Myslím si, že sa necíti veľmi príjemne, a že kvôli tomuto a ani dobre nespáva," dodal.

Premiér nevylúčil ani možnosť, že by záležitosť s 15-miliónovým doplatkom vláda zverila "renomovanej zahraničnej firme". Naznačil, že takáto firma by potom v budúcnosti mohla so slovenskými emisnými limitmi obchodovať.

Obchod s emisiami stál miesto bývalého ministra životného prostredia Jána Chrbeta (SNS), ktorý podľa premiéra nedokázal predaj dostatočne obhájiť. Neskôr Fico národniarom ministerstvo úplne odobral, hoci im patrilo podľa koaličnej zmluvy. Tvrdil však tiež, že nevýhodnosť predaja nikto nedokázal.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu