Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Fico nechce zasahovať do druhého dôchodkového piliera

Premiér Robert Fico
Premiér Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vláda nebude v najbližšom čase zasahovať do podmienok fungovania druhého penzijného piliera. Po kontrole na ministerstve práce to dnes oznámil premiér Robert Fico, zdôvodnil to hospodárskou krízou.

Niekoľko mesiacov pred júnovými parlamentnými voľbami tiež ohlásil, že aj tento rok má vláda peniaze na vianočné príspevky penzistom, a vyhlásil, že ak jeho strana zostane po voľbách pri moci, počas nasledujúcich štyroch rokov sa nezvýši vek odchodu do dôchodku.

Fico nedávno avizoval, že bude v budúcnosti presadzovať minimálnu mieru výnosnosti druhého piliera, v rámci ktorého si ľudia sporia na súkromných účtoch peniaze na penziu. Znamenalo by to, že dôchodkové správcovské spoločnosti (DSS) by museli svojim klientom garantovať výnos minimálne na úrovni prvého piliera. Dnes však tento zámer zobral späť. "Nechceme atakovať druhý pilier, pretože sme svedkami naozaj hlbokej svetovej krízy, ktorá sa dotýka všetkých," povedal.

Kabinet fungovanie druhého piliera, ktorý počas dôchodkovej reformy zaviedla bývalá vláda Mikuláša Dzurinda, dlhodobo kritizuje. V minulosti vláda viackrát umožnila odchod ľudí zo systému, presadila tiež stanovenie maximálnej výšky poplatkov za správu peňazí v dôchodkových správcovských spoločnostiach. Sprísnila aj podmienky podnikania pre DSS, ktoré napríklad musia z vlastných zdrojov vykryť prípadné straty z investovania peňazí klientov.

Väčšina dôchodcov si podľa Fica aj tento rok môže prilepšiť vianočnými príspevkami k dôchodku. Tie sa za vlaňajšok pre približne milión penzistov s dôchodkami do 433,90 eur pohybovali od 49,80 eura do 66,39 eura. "Napriek hospodárskej kríze máme na to peniaze," tvrdil. Pripustil tiež možnosť pretransformovania pomoci na určitú formu trinásteho dôchodku. Definitívne však príspevky budú závisieť až od novej vlády.

Premiér dnes ocenil prácu ministerky práce Viery Tomanovej napriek tomu, že na Slovensku v januári dosiahla nezamestnanosť 12,89 percenta, čo je päťročné maximum, Európska komisia zas zistila pochybenia pri kontrolách sociálnych podnikov. Tie začala zriaďovať vláda ešte predvlani na pomoc začleňovania dlhodobo nezamestnaných do pracovného procesu. Médiá neskôr zistili prepojenia ľudí, ktorí z podnikov profitovali, na koaličné strany, Smer-SD a ĽS-HZDS. Fico však povedal, že Tomanová musí uspokojivo odpovedať na všetky zistenia okolo fungovania sociálnych podnikov, ktoré by mala Európska komisia zverejniť v marci.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu