Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Vláda začala obnovovať radu pozemkového fondu

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vláda dnes začala s obnovovaním rady Slovenského pozemkového fondu (SPF), ktorý okrem iného prideľuje pôdu reštituentom.

Schválila návrh šiestich nových zástupcov v jedenásťčlennej rade, nomináciu posúdi ešte parlament. Zvyšných piatich členov volí výlučne Národná rada. Predchádzajúci predstavitelia rady prišli o svoje posty v závere vlaňajška po spornom prevode pozemkov.

Pozemkový fond sa dostal do centra širšieho záujmu ešte na jeseň roka 2007 po zverejnení informácií, že sa s jeho prispením dostala k lukratívnym pozemkom v podtatranskom regióne firma blízka vládnej ĽS-HZDS. Prevod pozemkov kritizoval premiér Robert Fico a následne sa jeho strana Smer-SD dostala do najväčšieho konfliktu s ĽS-HZDS v tomto volebnom období.

Neskôr koaliční partneri spory zažehnali. Začiatkom roka 2008 vláda odvolala vedenie fondu, následne parlament schválil nové pravidlá jeho fungovania a v decembri tohto istého roka kabinet rozhodol, že SPF môže opäť prideľovať pôdu reštituentom.

V novembri minulého roka však denník Sme napísal, že cez pozemkový fond sa k pozemkom znovu dostala firma blízka ĽS-HZDS. Kabinet na to reagoval odvolaním svojich nominantov v rade SPF a o posty v nej neskôr prišli aj zvyšní piati zástupcovia.

Za nových členov fondu dnes vláda navrhla Jozefa Lala, Jozefa Kubinca, Viliama Hofericu, Jána Tučeka, Antona Martvoňa a Máriu Frindrichovú.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu