Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Údajne nezákonne povýšený dôstojník prišiel o funkciu

ilustračné foto
ilustračné foto

BRATISLAVA - Plukovník Rudolf Kebísek, ktorého v minulosti údajne povýšili nelegálne, prišiel o funkciu veliteľa čestnej stráže prezidenta.

Napísal to dnes portál Aktuálne.sk, ktorý sa odvolal na hovorcu hlavy štátu Mareka Trubača. Hovorca však tvrdil, že dôvodom Kebískovho odvolania nebolo nezákonné povýšenie. Ministerstvo obrany sa k informáciám Aktuálne.sk nevyjadrilo. Podľa portálu Kebíska vyslali na vojenskú posádku do Trenčína.

O Kebískovom premiestnení rozhodol náčelník generálneho štátu Ľubomír Bulík, ktorý v minulosti dvakrát rozhodol o jeho degradácii, keďže Kebísek nemal údajne odslúžený dostatočný počet rokov. Ministerstvo obrany však vlani napriek Bulíkovmu verdiktu Kebískovi hodnosť ponechalo.

Portál tvrdil, že Kebísek sa stal vďaka nezákonnému povýšeniu do hodnosti plukovníka veliteľom čestnej stráže prezidenta. Ak by ním nebol, nemohol by funkciu vykonávať, uviedol.

V čestnej stráži pôsobí aj náčelník štábu stráže Branislav Vavrinec, ktorý spolu s Kebískom podľa portálu získali v minulosti vyššie hodnosti, hoci neodslúžili dostatok rokov.

Dôstojníkov povýšil niekdajší náčelník prezidentskej vojenskej kancelárie Jaroslav Muríň, ktorý bol podľa portálu v minulosti tieňovým ministrom obrany Smeru-SD. Kebísek postúpil z hodnosti podplukovníka na plukovníka a v decembri 2005 nastúpil do funkcie veliteľa čestnej stráže prezidentskej kancelárie; Vavrinec bol zas povýšený na podplukovníka v decembri 2005 s platnosťou od januára 2006. Inšpekcia ministerstva obrany i vyšetrovacia komisia náčelníka generálneho štábu vlani opakovane potvrdili, že dôstojníci získali svoje hodnosti nezákonne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu