Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Rektor TU bral nezákonné dary, píše Pravda

Trenčianska univerzita
Trenčianska univerzita

TRENČÍN – Trenčianska univerzita má asi ďalší problém. Pochybné dary od študentov prijímal súčasný rektor Miroslav Mečár. Externisti platili tisíce korún ročne cez sporné zmluvy neziskovke, v ktorej bol predsedom predstavenstva. Píše o tom Pravda.

Za štúdium platilo neziskovke asi sto externistov, hoci zákon univerzitám neumožňoval vyberať školné. Ročne mali študenti zaplatiť až 16-tisíc korún. Vlani skončili štúdium na Trenčianskej univerzite s titulom inžinier.

"Na niektorých darovacích zmluvách chýbajú podpisy darcov," uvádza sa v zápisnici kontrolórov. Na dokladoch o poskytnutých daroch chýbali podpisy toho, kto ich preberal.

Pravda ešte vlani upozornila, že stovka externistov zrejme získala diplomy v rozpore s vysokoškolským zákonom. Škola im ako vysokoškolské štúdium uznala práve účasť na projekte celoživotného vzdelávania. Poslucháčom, ktorí študovali verejnú správu, univerzita navyše povolila prestup na manažment.

Mečár sa nebráni prešetreniu tejto aféry. Dodal, že ak sa potvrdí porušenie zákona, vyvodí voči sebe dôsledky. Prípad prešetrí aj kontrola ministerstva školstva. Vlani vraj nešla do hĺbky. Ministerstvo bude tiež kontrolovať všetkých študentov, ktorí Trenčiansku univerzitu skončili v posledných troch rokoch. Deti dekana Daniela Bánociho a členka akademického senátu Drahomíra Janíková, ktorí študovali kratšie, ako mali, vrátia diplomy.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu