Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

Lajčák: SR má záujem o ďalších nemeckých investorov

Guido Westerwelle a Miroslav Lajčák
Guido Westerwelle a Miroslav Lajčák

BRATISLAVA - Slovensko má záujem o ďalších nemeckých investorov. Novinárom to dnes povedal minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) po stretnutí so svojim nemeckým kolegom Guidom Westerwellem.

Ten prišiel na svoju prvú návštevu Slovenska po vlaňajších nemeckých parlamentných voľbách. "Pán minister myslím potvrdí, že dostal jasné vyjadrenie nášho záujmu o prítomnosť nemeckých investorov, o ich spokojnosť, o ich úspech a bude odchádzať z Bratislavy s pocitom, že Slovensko je vhodnou krajinou pre nemeckých investorov," povedal Lajčák.

Nemecko je jedným z najväčších obchodných partnerov Slovenska, smeruje tam veľká časť slovenského exportu. "Som veľmi rád, že sa tu nachádza približne 400 firiem (...) a zamestnávajú okolo 70.000 pracovníkov, čo je dôkazom, že si naše krajiny vzájomne dôverujú," povedal Westerwelle.

Jedným z najväčších nemeckých investorov na Slovensku je automobilka Volkswagen, ktorá patrí k ťahúňom ekonomiky. Firma nedávno oznámila zámer vyrábať v Bratislave nový model malého rodinného auta.

Po odchode zo Slovenska navštívi Westerwelle susedné Maďarsko, s ktorým má Slovensko dlhodobo napäté vzťahy. Tie však šéf nemeckej diplomacie odmietol komentovať. "Žijeme v jednom európskom dome, a preto máme všetci záujem na tom, (...) aby sme konali jednotne," povedal.

Podľa neho partnerstvo v Európskej únii znamená aj to, že krajiny sú schopné si svoje problémy vydiskutovať. "Musíme spolunažívať v rešpekte," zdôraznil Westerwelle.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu