Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Vlastníci pozemkov chcú doplatok do 350 Sk za štvorcový meter

ŽILINA - Vlastníci pozemkov pre výstavbu automobilky Hyundai/Kia v lokalite pri Žiline, ktorí ich predali za súdnoznaleckú cenu žiadajú vládu SR o doplatenie do sumy 350 korún za štvorcový meter.

V obci Nededza odštartovali petíciu, pod ktorú sa hneď v prvý deň podpísalo takmer 100 občanov. K petičnému hnutiu sa pripájajú aj dotknutí majitelia pozemkov z obcí Teplička nad Váhom a Gbeľany. Cítia sa byť ukrivdení a podvedení. Chcú o tom v liste informovať predsedu vlády Mikuláša Dzurindu. Podľa nich vláda zvýhodnila vlastníkov, ktorí robili problémy. Preto žiadajú rýchle a jednoznačné stanovisko.

V prípade, ak vláda doplatenie neodsúhlasí, sú rozhodnutí nepredať pozemky pod infraštruktúru. "My im to nedáme, aj keď si vláda kľakne,“ uviedol pre agentúru SITA člen petičného výboru Jozef Ďugel. "Keby nám vláda doplatila a my tie pozemky predáme, tak ona doplatí povedzme 30 miliónov korún a je zisková. Keď to však zastavíme, neviem, čo bude robiť celá Kia. A hanba bude nie na nás, ale na vláde, ako sa zachovala k nám ľuďom," dodal.

Ako ďalej uviedol, pozemky pod výstavbu automobilky predali vlastníci pod tlakom. "Dokázali nás dotlačiť k múru vyhláseniami, že sa bude vyvlastňovať. A ľudia, najmä starší sa zľakli," pripomenul Ďugel.

Viacerí ministri nepovažujú podľa ministra financií Ivana Mikloša za korektné doplatiť sumu vlastníkom pozemkov, ktorí predali svoje parcely pre nový závod automobilky Hyundai/Kia po 142 Sk za štvorcový meter. "Kolegovia mali výhrady k doplateniu, pretože sme sa jasne dohodli, že sa nebude otvárať tento problém. Doplatením týmto vlastníkom by vznikol precedens, nie je na to právna možnosť, a malo by to rozpočtové dôsledky," povedal po stredajšom rokovaní vlády Mikloš.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu