Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Ministerstvá pracujú na zlučovaní, zamestnancov ešte neprepúšťajú

Minsiterstvo životného prostredia
Minsiterstvo životného prostredia

BRATISLAVA - Ministerstvá spustili prípravné práce na zlučovanie a zoštíhlenie vládneho kabinetu naplánované od júla tohto roka.

Zatiaľ však neprepustili žiadnych zamestnancov. Potvrdili to ich zástupcovia. Zníženie počtu ministerstiev na 12 a reorganizáciu vlády schválil parlament v januári; od druhej polovice roka by sa malo okrem iného spojiť ministerstvo pôdohospodárstva s ministerstvom životného prostredia a ministerstvo výstavby s ministerstvom hospodárstva.

Ministerstvo životného prostredia naplánovalo harmonogram prác na chystané zlúčenie. Jeho pracovníci musia do 20. mája urobiť vnútorné analýzy rezerv a upozorniť na prípadné problémy, povedala hovorkyňa ministerstva Jana Kaplanová. "Evidujeme niekoľko žiadostí o skončenie pracovného pomeru alebo žiadostí o preloženie," poznamenala. Na samotnom ministerstve podľa nej pracuje vyše 500 ľudí, ďalších vyše 5700 je zamestnaných v rôznych organizáciách a podnikoch v rezorte.

"Otázky týkajúce sa prepúšťania sú predčasné," povedala Dagmar Hlavatá z tlačového oddelenia ministerstva hospodárstva, ktoré má v súčasnosti takmer 500 zamestnancov. Podrobnosti o zlučovaní i prepúšťaní zatiaľ po spustení prác nevedelo spresniť ani ministerstvo výstavby, ani ministerstvo pôdohospodárstva. Prvé má zhruba 470 zamestnancov, druhé o takmer 150 menej.

Pracovnú náplň krajských stavebných úradov, ktoré majú spolu takmer 180 zamestnancov, má od júla prevziať ministerstvo vnútra. Nie je doteraz známe, či nejakých nových ľudí ministerstvo preto prijme.

Od júla sa zmenia aj názvy niektorých úradov; ministerstvá školstva a kultúry sa premenujú na ministerstvo školstva, vedy a výskumu a na ministerstvo kultúry a cestovného ruchu. Za riadenie čerpania eurofondov zas bude od júla zodpovedať Úrad vlády. Ten počíta s tým, že súčasní pracovníci centrálneho koordinačného orgánu prejdú na úrad.

Zmeny sa však dotknú až vlády, ktorá vzíde z júnových parlamentných volieb. Reorganizácia by mala podľa odhadov ušetriť ročne do zhruba 13,28 milióna eur. Zámer znížiť počet ministerských úradov ohlásil predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) už vlani. S konkrétnu predstavou prišiel po návrhu na zníženie spotrebnej dane z nafty, čo spôsobí výpadok príjmov štátu vo výške asi 100 miliónov eur. Práve zmeny v štátnej správe by tento výpadok v príjmoch mali zmierniť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu