Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

V Šaštíne si sľúbili spolužitie bez sexu až do sobáša

Ilustračné foto
Ilustračné foto

ŠAŠTÍN - Sviatok zaľúbených, ktorý sa zväčša spája s predstavou romantického víkendu či večere pri sviečkach, dostal v známom pútnickom meste Šaštín netradičnú podobu. V jednom z najvýznamnejších chrámov na Slovensku - Bazilike Sedembolestnej Panny Márie - sa stretlo 150 zaľúbených párov, aby v predvečer sviatku svätého Valentína slávnostným sľubom potvrdili rozhodnutie žiť spolu bez telesných pôžitkov až do svadby.

Práve sľub je tradičným vyvrcholením Púte zaľúbených, ktorá sa v Šaštíne skončí v nedeľu.

Podujatie nie je púťou v pravom zmysle slova; predstavuje trojdňové stretnutie zamilovaných, snúbencov, manželov i "singlistov" vyznávajúcich spoločnú hodnotu - čistý vzťah postavený na vzájomnej úcte, dôvere a komunikácií bez sexu. Návštevníci vo veku od 15 do 30 rokov sa aj tentokrát mohli spoločne pomodliť v špeciálne zriadenej modlitebni, diskutovať pri čaji a sviečkach v čajovni pod starobylými klenbami saleziánskeho kláštora či zatancovať si v rozloženom stane na kláštornom nádvorí. Súčasťou programu sa okrem omší boli aj prednášky na tému komunikácia medzi partnermi či rozdiely medzi mužmi a ženami.

"Hlavným cieľom púte je prosiť boha a jeho matku pre požehnanie za vzťah a ďakovať zaň," povedal jeden z jej spoluorganizátorov Martin Ližičiar. Stretnutie je podľa neho tiež o povzbudení pre tých, ktorí sa rozhodli žiť v čistote. "Uvedomia si, že nie sú v tom sami," doplnil.

Upozornil, že sľub čistoty nie je len o tom, že mladí chcú žiť čisto až do svadby a zriekajú sa sexuálnych prejavov. "Predsavzatie žiť čistý vzťah znamená aj niečo vážnejšie vo vzťahu s prijatím dôsledkov," poznamenal.

Pre sľub sa rozhodol aj čerstvo zaľúbený pár Patrícia a František. "Sľub čistoty má pre nás symboliku, ktorá by sa mala odzrkadliť aj na našom ďalšom živote," priblížil 16-ročný Námestovčan. Život v čistote nie je pre neho vraj vzdaním sa niečoho podstatného. "Pre mňa je to dar do manželstva, keď vlastne nejaké bude," dodal. "Nevnímame to ako obetu," potvrdila jeho partnerka zo Šaštína.

Púť zaľúbených vznikla podľa Ližičiara spontánne. Rozhodnutie uskutočniť podujatie pre zaľúbených v Šaštíne vraj padlo počas jednej z klasických pútí, na ktorej sa zúčastnil so svojou vtedajšou priateľkou a súčasnou manželkou.

Na prvý ročník akcie pred dvomi rokmi prišlo podľa organizátorov zhruba 500 ľudí, o rok na to sa počet účastníkov vyšplhal na zhruba 700; tento rok aj pre nepriazeň počasia návštevnosť klesla na zhruba 350 ľudí. Zaľúbencov skladajúcich sľub prišli podporiť tiež manželské páry a snúbenci.

Sviatok svätého Valentína si pripomínajú ľudia na celom svete 14. februára; na Slovensku sa začal udomácňovať až po roku 1989. Odvtedy si získava priaznivcov najmä medzi mladými ľuďmi. Podľa kritikov sa však tento deň zbytočne preceňuje a napríklad propagáciou darčekov je vraj spojený s konzumným spôsobom života.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu