Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Vedenie fondu bolo odvolané, dvaja sa členstva vzdali sami

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Parlament odvolal troch nominantov vládnej koalície v 11-člennej kontrolnej rade Slovenského pozemkového fondu. Zavŕšil tým výmenu vedenia fondu po kontroverznom prideľovaní pozemkov štátu. Dvaja zástupcovia opozície v rade sa členstva vzdali sami.

Poslanci dnes taktiež súhlasili s odvolaním ďalších šiestich členov rady, ktorých nominovala vláda. O ich odchode rozhodol kabinet v stredu, zároveň schválil návrh na odvolanie riaditeľa fondu Miroslava Mihalíka (nominant Smer-SD) a jeho námestníka Adriana Šándorčina (nominant ĽS-HZDS). Fond čelil kritike za to, že pridelil pozemky reštituentom z východného Slovenska v regióne Vysokých Tatier a následne ich údajne za nižšiu než trhovú cenu odkúpila súkromná firma, blízka koaličnej ĽS-HZDS.

V roku 2007 pritom podobný prevod pozemkov pri Veľkom Slavkove na rovnakú firmu, taktiež v regióne Tatier, zablokovala prokuratúra. Pre transakciu vtedy prišiel o kreslo minister pôdohospodárstva Miroslav Jureňa (ĽS-HZDS) a strana sa dostala do sporu so Smerom-SD, pričom hrozil rozpad vlády. Na aktuálny prípad upozornil denník Sme, premiér Robert Fico potom inicioval výmenu vedenia a kontrolnej rady fondu. Vedenie fondu, podľa neho síce zákon neporušilo, pretože ten umožňuje prideliť náhradné pozemky v inom regióne, ale pri prevode pôdy napriek tomu pochybilo. Za chybu sú podľa neho zodpovední nominanti koalície i opozície, keďže vraj až na jednu výnimku boli prítomní na rokovaní, kde sa rada zaoberala sporným prípadom.

"Súhlasili s tým, že je všetko v poriadku a predložili to na podpis generálnemu riaditeľovi a štatutárom, štatutár to podpísal a urobil hrubú chybu," tvrdil Fico. Premiér zároveň odmietol úvahy, že by za prevod pozemkov bol spoluzodpovedný. Priznal síce, že zamestnancom fondu je aj jeho bratranec, ale ide údajne o bežného úradníka, ktorý nenesie takú zodpovednosť ako vedenie. Denník Pravda však napísal, že premiérov bratranec mal ako právnik priamo na starosti zmluvy o prevode.

Rozhodnutie o pridelení pozemkov odvolaný generálny riaditeľ fondu Michalík obhajoval s tým, že v okrese Michalovce neboli k dispozícii dostatočne veľké pozemky. Poslanec SDKÚ-DS Pavol Frešo dnes tvrdil opak. "Máme však informácie, že také veľké pozemky na východe existujú a dali sa vydať v regióne, odkiaľ reštituenti pochádzali," povedal v parlamente. Odvolané vedenie fondu na postoch skončí 7. decembra, dovtedy nesmú prijímať žiadne rozhodnutia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu