Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Vláda odobrila zmenu zákona, hrozilo zastavenie eurofondov

Jozef Medveď
Jozef Medveď

BRATISLAVA - Vláda na dnešnom mimoriadnom rokovaní odobrila zmenu zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie. Reagovala tak na požiadavku Európskej komisie (EK), ktorá Slovensku vytkla, že verejnosť nemá dostatočný vplyv pri schvaľovaní projektov.

Pokiaľ by kabinet premiéra Roberta Fica (Smer-SD) legislatívu nezmenil, krajine by hrozilo zastavenie čerpania peňazí z eurofondov na veľké infraštrukturálne projekty. Podľa niektorých odhadov mohlo ísť o osem miliárd eur.

"Všetky požiadavky Európskej únie sme do tohto zákona zapracovali. (...) Najpodstatnejšia zmena je v tom, že za dotknutú verejnosť sa považuje aj fyzická osoba a občianska iniciatíva, ktoré v procese konania môžu vstúpiť a vyjadrovať svoje návrhy," povedal novinárom po rokovaní vlády minister životného prostredia Jozef Medveď (nominant Smeru-SD).

Zmeny by mali platiť od apríla tohto roka. Vláda tiež parlamentu navrhla, aby sa právnou normou zaoberal v skrátenom konaní.

Novelou zákona chce vláda odstrániť nesúlad terajšej legislatívy s európskymi smernicami. Ešte v roku 2007 totiž koalícia postupne pripravila verejnosť o možnosť stať sa účastníkmi konania pri povoľovaní projektov s dopadmi na životné prostredie. Najskôr jej zobrala možnosť pripomienkovať stavbu diaľnic. Vláda tvrdila, že takéto opatrenie prispeje k rýchlejšej výstavbe diaľnic, ktorú si Ficov kabinet stanovil ako jednu z priorít. Následne však verejnosť stratila možnosť stať sa účastníkmi konania aj napríklad pri ťažobných a energetických projektoch. Zástupcovia verejnosti sa stali len zúčastnenými osobami, ktorých pripomienkami sa už úrady nemusia zaoberať.

Po tom, čo komisia tento postup Slovenska kritizovala, síce parlament vlani medzi účastníkov konania znovu pripustil mimovládne organizácie a občianske združenia, avšak len za určitých podmienok. To však únii nestačilo.

Právnik Peter Wilfling, ktorý spolupracuje s neziskovou organizáciou Via Iuris, však poznamenal, že návrh novely zákona požiadavkám EK úplne nevyhovuje a je naďalej v rozpore s predpismi únie. Ministerstvo totiž stanovilo, že sa má prihliadať len na výhrady fyzických osôb a občianskych iniciatív a nepočíta už s prípadnými pripomienkami firiem alebo obcí. Predpisy EÚ sú pritom všeobecnejšie a hovoria len o "dotknutej verejnosti".

Verejnosť navyše podľa právnika nebude môcť do procesu povoľovania projektov vstúpiť kedykoľvek; najskôr sa bude musieť vyjadriť v procese posudzovania vplyvov na životné prostredie a podať písomné stanovisko, až potom môže byť účastníkom konania. "Vláda nie je oprávnená stanoviť podmienku navyše. Oproti európskemu právu je preto možnosť ľudí zúčastniť sa na povoľovaní o dosť sťažená," myslí si Wilfling.

Kritizoval tiež, že novela naďalej jednoznačne neumožňuje ľuďom zapojiť sa do konania o určení dobývacieho priestoru, pri ktorom sa rozhoduje o prípadnej banskej ťažbe v danej lokalite. V súčasnosti sa pritom na Slovensku uvažuje o spustení ťažby zlata a uránu, pripomenul právnik. Nedostatky by sa mali podľa Wilflinga odstrániť počas rokovania v Národnej rade.

Mimoparlamentná Strana zelených zmenu súčasnej právnej normy privítala, pretože verejnosť by sa mohla stať účastníkom povoľovacieho konania aj v prípadoch, ktoré sa začali od vlaňajšieho septembra. "Ak takéto konanie neskončí do 1. apríla 2010, automaticky sa dovtedajšia zúčastnená osoba stane účastníkom konania s oveľa väčším rozsahom práv," uviedli zelení v reakcii na rozhodnutie vlády.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu