Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Mýto sa na cestách I. triedy naďalej nevyberá

Rokovanie zástupcov registrovaných autodopravcov s predsedom vlády Robertom Ficom
Rokovanie zástupcov registrovaných autodopravcov s predsedom vlády Robertom Ficom (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Mýto sa na cestách prvej triedy naďalej nebude vyberať. Dohodli sa na tom dnes zástupcovia registrovaných autodopravcov s predsedom vlády Robertom Ficom (Smer-SD).

Slovensko zaviedlo elektronický systém výberu mýta pre vozidlá nad 3,5 tony začiatkom roka, po protestoch nespokojných dopravcov vláda prerušila povinnosť platiť za prejazd vybraných ciest prvej triedy v polovici januára. Termín obnovenia platieb na rokovaní neurčili.

"Naďalej platí stav, ktorý nastal 14. januára 2010, ideme len na diaľniciach, pokiaľ ide o spoplatňovanie," povedal Fico po rokovaní so Združením cestných dopravcov Česmad Slovakia a Asociáciou dopravcov v cestnej doprave. Úniu autodopravcov Slovenska, ktorá organizovala protesty proti mýtu, sa na stretnutí nezúčastnila. Premiér ju nepozval, pretože nie je zatiaľ riadne registrovaná na ministerstve vnútra.

"Dohodli sme sa s autodopravcami, že presný deň spustenia elektronického mýta na cestách prvej triedy, im bude korektne oznámený," povedal Fico. Dodal, že platiť sa má začať hneď po tom, ako sa overí správnosť faktúr a funkčnosť systému. Počas dnešného vystúpenia v parlamente premiér naznačil, že mýto sa bude v plnom rozsahu hradiť najskôr v druhej polovici mesiaca.

"Chceme teraz, aby faktúry, ktoré sa vydali 1. februára, a ktoré sa vydajú 15. februára, boli skontrolované, že či naozaj zodpovedajú realite, či sú tam presne označené úseky, a či všetko funguje tak, ako má fungovať," vyhlásil.

Autodopravcovia by sa mali s ministrom dopravy Ľubomírom Vážnym (Smer-SD) znovu stretnúť na budúci týždeň vo štvrtok. Vláda a ministerstvo dopravy od spustenia mýtneho systému v januári súhlasili s viacerými požiadavkami prepravcov. Okrem zníženia spotrebnej dane z nafty sa tiež zmiernili pokuty za zlé nastavenie palubnej jednotky. Neskôr ministerstvo skrátilo aj vymedzené úseky, za ktoré sa platí mýto a zrušilo povinnosť zaplatiť za úsek, ktorý automobily neprejdú celý.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu