Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Po rokoch: Fico sa stretne v STV s oponentom

Robert Fico a Ján Figeľ
Robert Fico a Ján Figeľ (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Premiéra Roberta Fica (Smer-SD) čaká v nedeľu prvý televízny duel so zástupcom opozície, od nástupu do funkcie pred necelými štyrmi rokmi totiž v diskusných reláciách vystupoval väčšinou sám. Hovorca STV Peter Susko informoval, že v relácii O päť minút 12 bude jeho oponentom predseda KDH Ján Figeľ.

STV pritom vlani v septembri licenčná rada napomenula, že v relácii, kde bol hosťom iba Fico, nedodržala zákonnú povinnosť objektivity. "Robert Fico sa v exkluzívnom dueli stretne s predsedom KDH Jánom Figeľom," uviedol Susko. Podľa neho budú hovoriť o aktuálnych témach, ako je financovanie politických strán, štrajk autodopravcov a návrhoch zákona o preukazovaní pôvodu majetku.

Premiér od nástupu do čela vlády v roku 2006 väčšinou v diskusných reláciách vystupoval sám, v niektorých programoch sa stretol s prezidentom Ivanom Gašparovičom a predsedom parlamentu Pavlom Paškom (Smer-SD). Na vzájomnú konfrontáciu Fica v týchto dňoch vyzval líder najsilnejšej opozičnej SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda.

Diskutovať s premiérom však bude bývalý eurokomisár Figeľ, ktorý má imidž nekonfliktného politika. KDH pritom nikdy nevylúčilo prípadnú povolebnú spoluprácu so Smerom-SD. Verejnoprávnu televíziu minulý rok v septembri Rada pre vysielanie a retransmisiu napomenula, že jej májová relácia s predsedom vlády nebola objektívna a nestranná.

Podľa vtedajšieho vyjadrenia hovorcu rady Ľuboša Kukliša to však neznamenalo, že by televízie nemohli do relácie pozvať len jedného politika. Oponenta mu totiž podľa neho mohol robiť aj moderátor. Fico bol naposledy hosťom nedeľňajšej relácie TA3 V politike, po ňom však podobný priestor dostal podpredseda SDKÚ-DS Ivan Mikloš. Ten je Ficovým dlhoročným kritikom. Premiér pravidelne vystupuje aj v Sobotných dialógoch Slovenského rozhlasu.

Rada to za porušenie zákona nepovažuje a vedenie verejnoprávneho rozhlasu sa obhajovalo tým, Fico v relácii nevystupuje ako politický predstaviteľ, ale ako premiér. Naopak, v minulosti rada trestala rozhlas za to, že v jeho diskusnej relácii dostal priestor len bývalý predseda vlády Mikuláš Dzurinda (SDKÚ-DS).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu