Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Vyšetrovatelia po troch mesiacoch zliezli do bane Handlová

Baňa Handlová
Baňa Handlová (Zdroj: SITA)

HANDLOVÁ – Tri mesiace trvalo, kým sa experti vyšetrovacích komisií dostali do bane v Handlovej. Skôr sa pod zem nedostali, pretože tam stále horelo. Vo východnej šachte 10.. augusta po výbuchu zahynulo 20 baníkov a banských záchranárov.

Včera sa do bane pozreli experti prvý krát. Po tragédii museli baníci chodbu z oboch strán uzatvoriť nepriedušnými protivýbuchovými hrádzami. Miesto požiaru ochladzovali tekutým dusíkom. Požiar uhasili iba nedávno, potvrdila Jana Janáčová z Hornonitrianskych baní Prievidza.

Koncom októbra banskí záchranári v kyslíkových maskách urobiť prieskum uzavretej chodby. Namontovali potrubie na odsávanie metánu, aby sa tam dalo dýchať.

V stredu v noci začali s riadeným prevetrávaním a stále sledovali koncentráciu banských plynov a zloženie vzduchu. Teplota klesla na 20 - 22 stupňov. Včera mohli na miesto požiaru ísť bez ohrozenia aj vyšetrovatelia.

Banskú tragédiu vyšetruje komisia OBÚ, aj skupina ministerstva hospodárstva a polícia. Koľko vyšetrovanie potrvá, nevedela Janáčová povedať.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu