Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vyniesli rozsudky za Korcovu vraždu

Miesto činu
Miesto činu

TRNAVA - Krajský súd v Trnave v utorok za spoluúčasť na vražde šéfa Výskumného ústavu jadrovej energetiky Jána Korca spred deviatich rokov potrestal trojicu mužov.

Údajnému objednávateľovi vraždy vymeral 14-ročné väzenie a peňažný trest 66.388 eur, druhý dostal 12,5-ročný a tretí desať a pol ročný trest väzenia. Povedala to hovorkyňa súdu Gabriela Némethová. Rozsudok nie je právoplatný, odsúdení sa môžu odvolať.

Korca zavraždili začiatkom roka 2001 na dvore jeho rodinného domu v Piešťanoch niekoľkými výstrelmi zo samopalu do hrudníka a brucha. Korcovu vraždu si podľa polície objednal trnavský podnikateľ, za jeho smrť údajne zaplatil 500.000 Sk (podľa konverzného kurzu 16.597 eur).

"Trojicu mužov krajský súd uznal vinných z účastníctva na trestnom čine vraždy," povedala Némethová. Poznamenala, že muži sa môžu voči verdiktu súdu odvolať; zatiaľ tak neurobili.

Vraždu podľa pôvodných informácií polície sprostredkoval jeden muž, vykonať ju mala dvojica nezamestnaných. Pojednávanie s údajným vrahom sa uskutoční v samostatnom konaní.

Trnavský podnikateľ a objednávateľ vraždy bol obvinený aj z podvodu, dvojica spolupáchateľov tiež z trestného činu nedovoleného ozbrojovania. Vlastník nelegálne držanej zbrane ju bude musieť vrátiť.

Súdy v prípade vraždy na objednávku v minulosti viackrát rozhodli. Vo veci padlo niekoľko rozsudkov, ktoré Najvyšší súd vrátil na ďalšie dokazovanie. Korec patril k zakladateľom výskumného ústavu.

Niektoré slovenské médiá ho v minulosti spájali s jadrovou lobby, ktorá presadzovala orientáciu slovenskej energetiky na jadrové elektrárne. Korec bol v minulosti členom niekdajšej vládnej Strany demokratickej ľavice, kontakty mal vraj aj na ľudí z vtedajšieho HZDS Vladimíra Mečiara.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu