Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Černáka usvedčoval z vraždy krčmára bývalý spoločník

Údajný člen slovenského podsvetia Mikuláš Černák
Údajný člen slovenského podsvetia Mikuláš Černák (Zdroj: SITA)

PREŠOV - Najznámejšieho údajného člena slovenského podsvetia Mikuláša Černáka dnes pred Okresným súdom v Prešove usvedčoval z vraždy jeho bývalý spoločník Miloš Kaštan. Černák čelí procesu, v ktorom je obžalovaný z organizovania vraždy nepohodlného svedka Miroslava Vlčeka.

V prípade dokázania viny mu hrozí 12 až 15 rokov, prípadne výnimočný trest. Černák vinu popiera, Kaštanovu výpoveď označil za nepravdivú.

"Vlček mal byť odvedený nejakými ľudmi do domu v Liptovskej Tepličke, tam ho prinútili napísať list a následne ho uškrtili alebo zastrelili," tvrdil pred súdom Kaštan, ktorý v minulosti spolu s Černákom vlastnil bezpečnostnú firmu v Banskej Bystrici.

Za vrahov Kaštan označil už nebohých údajných členov podsvetia Ondreja Ambróza a Alojza Házyho. O smrti Vlčeka mu údajne povedal aj Černák. "Postaral som sa o neho," citoval Kaštan údajné Černákove slová.

"Výpoveď svedka je nepravdivá, nikdy som mu nepovedal, že som sa o Vlčeka postaral," oponoval Černák. Kaštan od roku 2005 vypovedá proti nemu vraj účelovo vo viacerých kauzách, aby sa sám vyhol trestnému stíhaniu.

Vlčeka podľa obžaloby zavraždili v roku 1993. Majiteľ pohostinstva v Telgárte bol údajne svedkom, ako Černákov brat Vladimír v roku 1992 na smrť dobil iného muža a počas vyšetrovania proti nemu vypovedal. Nepohodlného svedka preto Černák podľa prokuratúry nechal odstrániť. Prokuratúra tvrdila, že vraždu na Černákov pokyn vykonali Házy, Gustáv Slivenský a Jozef Burger. Vlčekovo telo ani 17 rokov po pravdepodobnom zabití nenašli.

Údajného bosa slovenského podsvetia Černáka prešovský okresný súd vlani odsúdil na doživotie za šesť vrážd a organizovanie ďalšej vraždy. Černák sa proti verdiktu odvolal, prípadom sa bude preto zaoberať vyšší súd.

Okresný súd v Prešove proces po vypočutí Kaštana odročil na neurčito. Černák totiž podal sťažnosť na zaujatosť súdu, o ktorej musí rozhodnúť Krajský súd v Prešove. V procese by mali ešte vypovedať ďalší svedkovia, medzi nimi napríklad údajný šéf popradského podsvetia Milan Reichel a znalci z odboru psychiatrie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu